България трябва да има геополитическо мнозинство с много ясно лице и много ясен дневен ред. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред БиТиВи.

Тя обясни, че е важно коалицията, която ще се очертае между ПП и ДБ какъв хоризонт ще има и в каква конкретика ще е. Избирателите са доста уморени от постоянните политически заявки, които не водят до реални политически резултати. Всеки един трябва да знае какво се цели с това обединение, настоя Нейнски.

По думите ѝ заявки и закани в политиката винаги е имало, но е важно каква е конкретиката. Когато една коалиция говори за реформи, трябва да обясни къде ще се насочени, както и по важни геостратегически въпроси включително, подчерта Нейнски. Важно е как партиите ще се определят по геополитическите политики и дневният ред на Европа, каза тя.

За пътя на България в Шенген, Нейнски коментира, че от нас зависи да убедим партньорите си в ЕС в това, че България защитава границите си и може да бъде част от европейската сигурност. Най-важното условие е България да има редовно правителство, подкрепено от геополитическо мнозинство. За нас е важно да достигнем до онова ниво на политическо доверие, на база, на което всички държави да вземат тяхното единодушно решение да ни приемат в Шенген, подчерта бившият външен министър.

ЕС не е учителка, която ни наказва в ъгъла, че не сме си написали домашното, а се стреми да ни помогне да изпълним това, което е проблемно за нас, каза тя.

Нейнски посочи, че в БСП нищо ново не е научено, тъй като социалистите отказват да се развиват и да се променят. За нея е интересно да разбере каква различна оценка би могла да има БСП относно Гладомора в Украйна, където са загинали толкова много хора.

След почивка за охлаждане на страстите НС прие декларация срещу Гладомора
Обновена

След почивка за охлаждане на страстите НС прие декларация срещу Гладомора

Този жест на солидарност винаги ще се помни в Украйна, коментира Володимир Зеленски

По отношение на предстоящите чествания на годишнината от рождението на Гоце Делчев в Република Северна Македония, Нейнски посочи, че провокации винаги ще има. Премахването на езика на омразата е важното и необходимо условие, за да може РСМ да започне преговори за влизане в ЕС, категорична бе тя. Вписването на българите в Конституцията на РСМ не подлежи на съмнение и това е важна стъпка напред.

Нейнски вижда влияние на всички онези, които не желаят РСМ да стане част от ЕС.

Във връзка с войната в Украйна, Нейнски посочи, че е трудно да се каже как ще се развие ситуацията в Украйна. Най-лошият сценарий е тази война да се превърне в замразен конфликт, предупреди тя.

ISW: Русия се опитва да разсредоточи украинските войски преди нова офанзива

ISW: Русия се опитва да разсредоточи украинските войски преди нова офанзива

Тя ще започне до един месец