Предстоящите избори в България явно са повод определени партии да се опитат да вдигнат своя рейтинг и популярност, която беше загубена през последните години, използвайки напрежението между страната ни и Северна Македония. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред БНР.

"Дори това да бъде постигнато чрез сблъсъци и размирици. Партиите у нас, които се водят родолюбиви и ще организират българите, отиват с определена цел. Тя е допълнително да се развалят отношенията между България и Северна Македония", коментира той във връзка с честванията за рождението на Гоце Делчев в Скопие на 4 февруари.

Преди седмица президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски обяви, че няма да бъдат допуснати на честванията евродепутат и други политици от България, за които в РСМ са получили информация, че са свързани с руските спецслужби. В петък премиерите на двете страни Гълъб Донев и Димитър Ковачевски обсъдиха в телефонен разговор безпроблемно протичане на отбелязването на 151-ата годишнина от рождението на революционера. Днес на работна среща по темата в Скопие са вътрешният министър и зам. главният секретар на МВР гл. комисар Станимир Станев, а утре на посещение там ще бъде и председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Милков за побоя над Пендиков: Проблемът е, че такива престъпления остават ненаказани

Милков за побоя над Пендиков: Проблемът е, че такива престъпления остават ненаказани

Християн Пендиков продължава да получава заплахи за живота си

Говорим за подготвяне на провокации, посочи Керемедчиев. "И двете страни го правят. По същия начин се стяга и партията ВМРО-ДПМНЕ в Македония, за да вдигне своя партиен тонус. Очаква се много сериозно напрежение и провокации от двете страни. Министър Демерджиев и директорът на ДАНС са там, защото трябва да се изолират елементи, които биха довели до провокации, но се опасявам, че такива няма да бъдат избегнати", коментира той.

По думите на Милен Керемедчиев ВМРО-ДПМНЕ е проруска партия. "Тя има тесни контакти с Русия, но и със Сърбия. Зад тези провокации стои желание за трайно увреждане на двустранните ни отношения", смята той.

Керемедчиев каза още, че не може да се отлага разговорът за имената на българските клубове в Северна Македония. Той заяви, че в тази връзка по дипломатически път страната ни е подходила най-твърдо.

Закон за забрана на българските сдружения в РСМ, предлагат от ВМРО-ДПМНЕ

Закон за забрана на българските сдружения в РСМ, предлагат от ВМРО-ДПМНЕ

Новият закон ще отнася и за вече регистрираните сдружения

"Изтеглянето на посланика за консултации е предпоследната мярка. Отзоваването му е последната, но се надявам да не стигнем до нея", посочи Керемедчиев по отношение на побоя над секретаря на българския клуб в Охрид "Цар Борис III" Християн Пендиков, след който посланика ни в РСМ Ангел Ангелов беше привикан в София.

Според Милен Керемедчиев България трябва внимателно да документира и представя всички примери за агресия и език на омразата пред ЕС. "Техният основен проблем вече е дали отговарят на критериите. Съдия на този двубой е ЕК", отбеляза той.

Припомняме, че случаят с Пендиков обтегна допълнително отношенията между двете страни. Пострадалият бе посетен в лечебното заведение от външния министър на РСМ Буяр Османи, който осъди побоя, но и призова българите да прекратят провокациите.

На 24 ноември от преминаващ автомобил бе стреляно с оръжие по сградата на българския клуб. Тогава Министерството на външните работи изпрати протестна нота до посолството на Северна Македония в София.

Само два дни преди това прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба.

На 12 октомври неидентифицирано лице счупи с брадва табелката на културния клуб. Извършителят е крещял "фашисти" и е отправял обидни реплики.

Буяр Османи: Ескалацията между Скопие и София е добре дошла за трети страни

Буяр Османи: Ескалацията между Скопие и София е добре дошла за трети страни

Среди в РСМ "осигурили" нов мандат на Ангел Джамбазки