Премиерът Гълъб Донев проведе телефонен разговор с колегата си от Северна Македония Димитър Ковачевски.

Двамата обсъдиха необходимостта от безпроблемно протичане на предстоящите чествания на 151-ата годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев.

В тази връзка в понеделник - 30 януари, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен Тончев ще проведат работна среща със своите колеги в Скопие за уточняване на съвместните действия за гарантиране на сигурна среда за честванията на 4 февруари.

Донев и Ковачевски обсъдиха и ползите от по-задълбочено взаимодействие между двете държави в сферата на сигурността и особено в случаите на криминални прояви или при заплахи срещу граждани на РСМ с българско самосъзнание.

Българският премиер отново припомни очакването на страната ни Скопие да предприеме необходимите действия за прекратяване на говора и престъпленията от омраза, както и за зачитане на правата на македонските българи.

Стево Пендаровски няма да пуска българи на честванията на Гоце Делчев в Скопие

Стево Пендаровски няма да пуска българи на честванията на Гоце Делчев в Скопие

Забраната се налага за 4 февруари

Припомняме, секретарят на българеския клуб в Охрид "Цар Борис III" Християн Пендиков бе пребит на 19 януари. Това бе поредният акт на омраза срещу българите в РСМ. Случаят обтегна допълнително отношенията между двете страни. Пострадалият бе посетен в лечебното заведение от външния министър на РСМ Буяр Османи, който осъди побоя, но и призова българите да прекратят провокациите.

От своя страна България привика своя посланик от РСМ. Той ще остане отзован докато РСМ не отблежи прогрес в борбата срещу актовете на омраза срещу българите в страната.

На 24 ноември от преминаващ автомобил бе стреляно с оръжие по сградата на българския клуб. Тогава Министерството на външните работи изпрати протестна нота до посолството на Северна Македония в София.

Само два дни преди това прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба.

На 12 октомври неидентифицирано лице счупи с брадва табелката на културния клуб. Извършителят е крещял "фашисти" и е отправял обидни реплики.

Скопие недоволно от последните действия на София

Скопие недоволно от последните действия на София

Изявление на македонското МВнР