Смятате ли, че преди да вляза в политиката съм бил овчар? Това попита депутатът от ДПС Илия Илиев водещият на БиТиВи по повод на финансовото му и имотно състояние преди и в момента.

Илия Илиев обяви, че преди да стане политик се е занимавал с бизнес, както и по времето, когато е бил общински съветник от ГЕРБ също е имал бизнес. „Смятате ли, че със заплата от 400 лв. мога да издържам семейството и децата си?”, зададе той още един въпрос и продължи с ироничен тон, че ако разполага с финансови средства, ги обръща в английски паунди и ги инвестира, а не ги държи в банки, независимо дали са български и чужди.

Припомняме, депутатът Илия Илиев се отказа доброволно от имунитета си след като това поиска главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с разследване за източване на 3 млн. лв. от Националната компания „Железопътна инфраструктура” чрез подставени фирми.

Обвиненията срещу себе си Илиев определи като нелепи, но помоли никой да не се прави на следовател. Доколкото знам нашите следователи са най-добрите в света, нека да си свършат работата, коментира Илиев и посочи, че доколкото е запознат прокуратурата го обвинява за това, че е присъствал на някакви срещи и нищо повече. По думите му става въпрос за неясни, объркани и нелогични материали по това дело.

Илия Илиев заяви и че смята да окаже пълно съдействие на разследващите, а имунитетът си е дал доброволно, тъй като смята, че народните представители не трябва да се ползват с тази привилегия.

Искането за сваляне на имунитета той смята за нормално, но и настоява, че това не означава престъпление. „Какво да му се сърдя на главния прокурор? Той е главен прокурор – задачата му е да въвдворява ред и закон в държавата”, посочи Илиев.

Той обясни, че е сменил ГЕРБ с ДПС, защото партията на Бойко Борисов вече не е отговаряла на очакванията му. Ако почетният председател на ДПС Ахмед Доган и ръководството на парламентарната група поискат той да излезе от парламента, Илиев ще се откаже от депутатското място, за да не уронва престижа на партията.