Ние се нуждаем от алтернатива на фалшивите новини, от критична журналистика и независими източници на качествени новини, до които хората да имат лесен достъп. И обществените медии са отговор на този въпрос.

Това е заявил генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ноел Къран след срещата си с президента Румен Радев. Къран е в София за участие в Срещата на обществените радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа, организирана от Българското национално радио (БНР). 

След срещата Ноел Къран коментира: "С Президента Радев имахме много позитивна дискусия за промените, които се случват в медийния сектор, включително за контрола върху информацията.

Най-важният момент, за който аз говорих, е опасността за обществените медии, които се изправят срещу мащабни международни въздействия без помощта на правителствата. Президентът Радев е много добре информиран за развитието на медиите. Разговаряхме за това какво се случва с медиите в цяла Европа и за предизвикателствата, пред които те се изправят конкретно тук, в България."