Ако се докаже, че инцидентът с Иван Гешев е атентат, това е атака срещу държавността. Тази позиция изрази пред БНТ конституционалистът доц. Наталия Киселова. Трябва да се спре с емоционалните изблици, настоя тя. Така се създавало допълнителен смут в обществото. Трябва да се работи по няколко версии, каза Киселова като смята, че този атентат ще има голям ефект върху политическата сцена.

Народното събрание трябва да обнови състава на органи с изтекъл мандат, според нея. Чисто юридически парламентът не може да бъде задължен да обнови състава на държавни органи, уточни тя.

Борислав Цеков, който също е специалист по конституционно право, вижда атака върху държавността в атаката срещу обвинител номер едно. Ерозира уважението към институциите, изтъкна той. Би трябвало това да влезе като тема на политическия дневен ред, според него.

Плевнелиев: Атентатът срещу Гешев е удар срещу сърцето на демокрацията

Плевнелиев: Атентатът срещу Гешев е удар срещу сърцето на демокрацията

По думите му е накърнена репутацията на страната и са виновни всички политици

Забавянето в обновяване на състава на органи с изтекъл мандат е връх на политическата партизанщина, подчерта Цеков. Появи се поколение, което отказва да върши нормалните неща в политиката, по думите му.

Да започнат да разговарят и да има разум, съветва той политиците. Да се гледат лични, партийни интереси е предателство към българския народ, категоричен бе Цеков.

Институтът за правни инициативи подсеща парламента за институциите с изтекъл мандат

Институтът за правни инициативи подсеща парламента за институциите с изтекъл мандат

Зоват за избор на членове и ръководства в условията на прозрачност и конкурентност