Министерството на външните работи остро осъжда посегателството срещу Културен клуб "Борис III" в Охрид.

От ведомството отбелязват, че това е второто такова престъпление срещу тази организация за по-малко от два месеца и поредно престъпно деяние от омраза срещу българите в Северна Македония.

Подобни действия осезаемо и целенасочено пречат на усилията за утвърждаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството в отношенията между България и Северна Македония, изтъкват от МВнР.

Те посочват, че случващото се трябва да се разглежда в контекста на опита за опожаряване на клуб "Иван Михайлов" в Битоля и героизирането на извършителя му; на призивите за денонсиране на Договора за добросъседство с България; на ескалиращия говор на омраза в медийното пространство и социалните мрежи в Северна Македония; на месеци агресивна публична кампания срещу българските културни клубове; на законодателните промени, застрашаващи свободата на сдружаване на българите в съседната държава.

От ведомството подчертават, че наименованията на българските клубове не са причината за тази кампания. Според тях е показателно лидерът на основната опозиционна партия вече открито призовава за незабавно закриване на всички български клубове, независимо как се наричат те.

Външно "благодари" на Мицкоски по казуса с българските клубове

Външно "благодари" на Мицкоски по казуса с българските клубове

Българските клубове ще бъдат забранени, защото са български

Очевидно е, че в Северна Македония все още има проблем със свободното изразяване на българска идентичност, категорични са от външното ни министерство.

Те изразяват увереност, че министерството на външните работи на РСМ ще има своевременна и адекватна реакция и посочват, че между двете външнополитически институции има конструктивен диалог.

От българското МВнР обаче очакват този диалог да ангажира с конкретни действия и останалите институции в РСМ. Отбелязва се, че е необходимо те своевременно да предприемат мерки за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу българския културен клуб.

Системното отсъствие на реална реакция създава усещане за безнаказаност и с това насърчава мултиплицирането на тези прояви, категорични са от ведомството.

Ново посегателство срещу българския културен клуб в Охрид

Ново посегателство срещу българския културен клуб в Охрид

Прозорците са разбити с камъни тази нощ

Те припомнят, че в Съвместния протокол между България и Северна Македония от 17 юли 2022 г., Скопие изрично се ангажира да гарантира правата на българите, включително и с цел "осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност".

В позицията се посочва, че реакцията на властите по този и други случаи на престъпления от омраза ще бъде показател за сериозността, която македонското правителство отдава на изграждането на добросъседски отношения и на процеса по присъединяване към ЕС.