В момента се извършва най-мръсният и долен ПР на гърба на живота на българските шофьори. Всички договори за ремонт на пътищата през 2021 г. са нищожни, а извършената работа по тях трябва да бъде заплатена на строителните фирми без печалба. Именно заради това МРРБ отказва да извърши животоспасяващи ремонти по българските пътища, за да изнуди българския парламент да узакони печалбите на строителните фирми, се казва в становище на Института за пътна безопасност (ИПБ).

Пътищарите плашат отново с протести

Пътищарите плашат отново с протести

Блокирането на АПИ застрашава човешки животи, заявяват от ББК Пътища

От неправителствената организация заявяват, че шофьорите на тежкотоварни автомобили у нас са заложници на политическо противопоставяне, а проблемите с преминаването през прохода "Витиня" в момента се използват за решаване на политически цели. "Свидетели сме как един министър оглавява протеста срещу собственото му министерство и недоволството от управлението на държавата, в което той участва", е отбелязано в становището. Според Института за пътна безопасност е абсолютно невярно, че не може да бъде възложен ремонт на прохода "Витиня", докато не бъдат разплатени стари задължения на няколко строителни фирми. "Свидетели сме как политиците използват нещастието и отчаянието на българските шофьори, за да узаконят нарушения, извършени от предишни правителства", коментират от ИПБ.

Караджов моли НС да даде мандат на АПИ да продължи да ремонтира пътищата

Караджов моли НС да даде мандат на АПИ да продължи да ремонтира пътищата

Според него в периода 2017-2018 г. АПИ е провела 9 открити процедури по ЗОП

Институтът за пътна безопасност настоява политиците да не използват шофьори за непочтени и корупционни схеми, а незабавно да възложат изпълнението на дейностите по ремонта на прохода "Витиня", както вече са възложени подобни ремонти на магистралите "Струма", "Хемус" и "Тракия".

С 34% повече са загиналите в ПТП за първото тримесечие на 2022 спрямо 2021 г.

С 34% повече са загиналите в ПТП за първото тримесечие на 2022 спрямо 2021 г.

Институтът за пътна безопасност настоява премиерът да предприеме спешни действия

"Със своите действия политиците застрашават безопасността на транспортната система, а рисковете от настъпването на тежки ПТП се превръщат в заплахи за настъпване на множество произшествия с голям брой загинали", подчертават от ИПБ.