Не съм обиден на премиера Борисов заради искането за оставката ми. Това е политика.

С тези думи министърът на българите в чужбина Божидар Димитров коментира оттеглянето си от поста. Припомняме, вчера стана ясно, че министър-председателят е приел оставката на Димитров. До тази ситуация се стигна след избухването на скандала с принадлежността на посланиците ни към бившите служби на ДС.

Нямам чувства на злоба. Не се чувствам жертва, каза още той по-късно пред БиТиВи.

Аз съм историк и знам, че понякога в историята стават такива работи, ще стават и в бъдеще, коментира Димитров. Той добави, че иска да се приключи с темата и отбеляза, че отива на последния си работен ден в поверената му доскоро институция.

Божидар Димитров каза още, че не съжалява, че се е посветил на каузата на ГЕРБ и ще продължи да работи за нея. При мен нямаше истински скандали, нямаше „калинки" и подобни неща, изтъкна той.

Божидар Димитров увери, че няма да остане без работа и обясни, че се връща в Националния исторически музей, където ще работи по няколко важни проекта.

Запитан дали има нещо в агенцията, която не успял да завърши, той отговори, че това е Законът за българските общности в чужбина, който е бил почти готов. На въпрос с какво се гордее от осъщественото от него като министър той отговори: Увеличих българската нация с 20 000 души. Това е нещо добро в тези времена на демографска криза.

Димитров каза още, че е предложил на премиера новият шеф в министерството за българите в чужбина да е настоящият ръководител на Агенцията за българите в чужбина Росен Иванов.

Междувременно стана ясно, че сa разписани молбите за оставки на Божидар Димитров и на заместник-вътрешния министър Павлин Димитров. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди да отпътува за Ливан.
Той поясни, че все още няма кандидати, които да заемат техните постове и уточни, че този въпрос ще се обмисля, когато се върне от Ливан. Постът на министър без портфейл за българите в чужбина се запазва.

Този пост не бе създаден специално за Божидар Димитров, уточни министър-председателят. Все още не е ясно дали Бойко Борисов ще одобри кандидатура на директора на агенцията за българите в чужбина Росен Иванов, който Божидар Димитров посочи за свой наследник.

Считаме, че за българите в чужбина трябва да има човек, който да отговаря за тях. Това са около милион и половина български граждани, посочи министър-председателят.

По-късно вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов каза, че е имал повторна среща със заместник-министър Павлин Димитров. Той казал на Цветанов, че е депозирал оставката си пред премиера Бойко Борисов с мотива, че неговото оставане би могло да провокира дебат, който не трябва да се води.

Вицепремиерът изтъкна, че Павлин Димитров е изключително голям експерт, минал през всички нива на ръководни длъжности в МВР. „Заложих на неговия професионализъм, честност и почтеност", сподели пред журналисти Цветанов.

Той посочи, че Павлин Димитров е депозирал оставката си по своя воля, воден от интересите на държавата и дейността на МВР. Цветанов каза, че новината е дошла много бързо за него и по този начин обясни, че все още няма предвид никой друг за овакантения пост. Цветанов изтъкна, че никога не е смятал, че ще се наложи да го заменя.