Стотици назначения са направени в държавата през годините. Всеки министър може да потвърди, че за нито един пост в министерство аз не съм се намесил да дам човек. Това заяви пред журналисти в Пловдив премиерът Бойко Борисов, цитиран от кореспондентката на БНР.

Борисов е категоричен, че никога не се е намесвал при назначенията в държавната администрация. Винаги се доверявал на предложенията на министрите от кабинета.

Бойко Борисов направи този коментар в отговор на въпрос кой е избрал Цветелин Цветанов за ръководния пост на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”.

Борисов подчерта, че за всички министерства се е доверявал на министрите, защото министърът е принципалът, който носи отговорност за назначението. Премиерът призна, че е имало предложение Станимир Флоров (бел. ред. бивш шеф на ГДБОП) да стане шеф на ДАИ. Борисов обаче не се съгласил, защото тогава все още имало напрежение, не било доизчистено всичко по делата, които са се водили. Премиерът не искал да се създаде напрежение около името на Флоров, който по мнението му е един достоен полицай.

„Ние сме назначили около 2500 високономенклатурни кадри в тази държава. Да кажем, ние няма да ги разследваме, няма да ги преследваме, ако са извършили престъпление? Ми тогава каква борба с корупцията е?”, коментира още Бойко Борисов.

Той е категоричен, че няма защитен човек, независимо на каква позицията е в ГЕРБ или в държавата. Същото се отнасяло и за другите партии.

Край Пловдив премиерът Бойко Борисов откри третия завод на фирма „Сенсате” в България. Другите два са в София и Ботевград. Фирмата е доставчик и иноватор в решенията за сензорна техника, електрозащита и контрол.

Борисов припомни, цитиран от БТА, че когато преди години са го упреквали, че асфалт не се яде, отговарял, че колкото повече се прави в инфраструктурата, толкова инвеститори ще идват. Той изтъквал, че тогава ще се разкриват повече работни места и ще има по-добро заплащане. Борисов е убеден, че високотехнологичните компании плащат по-добре и разкриването на нови заводи носи приходи за целия бизнес в Пловдив. Причината е, че идват гости и ползват хотели и ресторанти.