Към момента не са постъпили искания за българска подкрепа при евентуално военно участие в Сирия. Това заяви на пресконференция след заседанието на Министерски съвет външният министър Кристиан Вигенин.

Той обясни, че днес ще има заседание на НАТО по темата в Брюксел, а на 6-7 септември ще заседава Съветът на външните министри на ЕС, съвместно с американския държавен секретар Джон Кери.

Стана ясно от думите на Вигенин, че очакват резултатите от тези две срещи, за да се изясни българската позиция. Освен това в петък ще заседава Съветът за сигурността към Министерски съвет, където ще бъде обсъдена българска евентуална подкрепа при военни действия в Сирия.

Вигенин подчерта, че страната ни приветства усилията на ООН за изход от кризата, като според България най-доброто е да има резолюция на ООН и да се засилят политическите усилия за намиране на изход от кризата. Той призова да не се правят спекулации за евентуалното ни участие при евентуална военна намеса в Сирия.

Кабинетът днес е отпуснал 565 хиляди лева за увеличаване на капацитета за временно настаняване на бежанци. На този етап данните не показват рязко увеличаване на бежанската вълна, увери първият ни дипломат.

МВР предприема допълни мерки по границата ни с Турция, подчерта Кристиан Вигенин.

Русия и Китай напуснаха заседанието на Съвета за сигурност

Още...

До юли 2013 година молбите за закрила от бежанци към българска страна са се увеличили с пет пъти или са подадени 2320 молби, като Вигенин увери, че тези молби не са само от сирийски граждани. Сравнение с бежанската вълна към други държави напливът към България е малък, според първия ни дипломат.

Не бива да създаваме паника, че има сериозно нахлуване на имигранти, категоричен бе външният министър.