Преодоляването на некомплекта и мотивацията на личния състав е най-същественият проблем пред Въоръжените сили. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос след среща с личния състав на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

Радев коментира, че трябва да се търсят спешни решения за некомплетка в Българската армия и липсата на мотивация и визия за това как може професията на военнослужещ да стане привлекателна за младите хора. Според него ако сега не се вземат мерки по въпроса, в бъдеще това ще окаже изключително негативен ефект върху системата за национална сигурност.

По думите му тези въпроси са поставяни постоянно на заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Радев: Властта наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори
Обновена

Радев: Властта наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори

Оставката на "Борисов 3" няма да е решение, а бягане от отговорност според президента

"Мерките са комплексни, не само социални, те са изключително важни, също както и условията и възможностите за водене на пълноценна военна подготовка, придобиването на нова техника, изграждане на способности и мотивацията на хората", допълни държавният глава.

Той посочи и че българските военнослужещи са високоинтелигентни и мислят за бъдещето на България. Те се фокусирали основно върху това как да станат по-добри в своята дейност и как да придобиват нови и съвременни способности.

До 7 години модернизираме всички родове в Сухопътните войски

До 7 години модернизираме всички родове в Сухопътните войски

До май 2019 г. се подават офертите за нова бойна машина на пехотата

В рамките на посещението си в 61-ва Стрямска механизирана бригада Румен Радев разгледа въоръжението, техниката и войсковото оборудване на бригадата и поднесе цветя пред паметника на загиналите воини във войните за национално обединение 1912 -1918 г.

"61-ва Стрямска механизирана бригада е гръбнакът на Сухопътни войски. Тя е най-голямото формирование и е важен стожер в нашата цялостна система за национална сигурност", подчерта още Радев.

Президентът е песимист за модернизацията на армията
Обновена

Президентът е песимист за модернизацията на армията

Рискът при изпълнение на служебните задължения ще продължава да расте