Премиерът Бойко Борисов се срещна с директора на Сикрет сървис в Министерски съвет. Борисов представи Съливан, като каза, че Сикрет сървис е службата, която охранява двете най-важни неща в САЩ - американския президент и долара.

На срещата дойдоха американският посланик Джеймс Уорлик, вътрешният министър Цветан Цветанов, главният комисар на МВР Калин Георгиев и много чуждестранни гости.

През 2001 година имаше нула доверие към България, бяхме след Колумбия по фалшива валута", заяви Борисов. От тогава до сега над 30-40 операции са проведени съвместно със Сикрет сървис и Европол срещу фалшивата валута, похвали се премиерът Бойко Борисов.

Неслучайно всички ме предупреждаваха - правете изявления, както правят в чужбина, не давайте възможност да ви опорочават за пореден път пресконференцията
Б. Борисов

Той отбеляза, че в миналото с него са се срещали хора, които са били „едно ниво над портиер", а днес директорът на Сикрет сървис прелита океана, за да участва в българска конференция.

"Радвам се, че България я няма вече в тези черни списъци, че други държави се издигат в тази класация, а ние имаме подкрепата, уважението с всички служби, които се борят с престъпността в САЩ", посочи Борисов и благодари и на американския посланик у нас.

Според премиера посещението на Съливан у нас е подкрепа и за Шенген и ще се чуе на много места в света. Той обяви още, че предстои вицепремиерът Цветан Цветанов да посети САЩ и да се срещне с представители на партньорските служби за борба с престъпността.

Най-добре е в партньорство да се борим срещу киберпрестъпността. За да бъдем успешни, трябва да бъдем партньори. Във всяко партньорство е необходимо доверие и комуникация", заяви от своя страна директорът на Сикрет сървис на САЩ.

По думите му, никога до сега партньорството с България не е било толкова силно.

Съливан и Борисов са обсъдили разширяването на сътрудничеството между американската агенция и българските служби за сигурност.

"Преди няколко години започнахме да работим като партньори в борбата с фалшифициране на валута, България беше една от страните, в които виждахме най-много фалшива валута. Благодарение на министър-председателя и на правителството това количество намаля", отбеляза Марк Съливан.

В отговор на журналистически въпрос той подчерта, че финансовите престъпления са най-голяма заплаха за сигурността, както и организираните престъпни групи, които се занимават с киберпрестъпност. По думите му, те имат голям обхват и са усъвършенствани.

Марк Съливан коментира, че киберпрестъпността е едно от най-големите предизвикателства. „За щастие има много млади хора, които разбират това предизвикателство. Нашата задача е да подготвим колкото се може повече хора, готови да работят срещу тази престъпност", посочи той.

Съливан припомни, че през последните години в България е имало много значими разследвания, като посочи, че 40-45 българи бяха арестувани за скиминг в рамките на съвместна операция в партньорство и сътрудничество с българските власти.

Съливан се затрудни да отговори на въпрос - ако в САЩ в публичното пространство се появи информация, че е направен опит за подкуп на един министър, какво следва и как се процедира след това. Въпросът беше зададен от журналиста от Канал 3 Сашо Диков, който попита и, ако в САЩ един политик откаже да поясни и отговори на въпрос откъде са част от декларираните му доходи, какво следва и възможен ли е такъв казус.

Марк Съливан обаче не отговори и каза, че е в България, за да участва във форума срещу киберпрестъпността, като допълни, че може да говори по тази тематика.

Със същите тези господа за първи път отидохме и в Европол, които също отказваха да работят с България и едва като проведохме няколко операции и поставих условие те да бъдат ръководени от България, докато бях главен секретар, тогава и Гуидо, и Скот, и всичките тези колеги бяха в България, ние заловихме маса международни престъпници - не само наши, по целия свят

Премиерът Бойко Борисов обаче се намеси и отговори на двата въпроса.
Министър-председателят заяви, че доходите на хората се обявяват в техните декларации така, както е по закон и по думите му, ако има нарушения прокуратурата повдига обвинения.

„Г-н Плевнелиев, в публично интервю във вестник е казал това, което е имал да каже още тогава. Както е по закон - прокуратурата би могла да се сезира още тогава", коментира премиерът Бойко Борисов. „Не виждам в случая какво може да ни каже г-н Съливан по тази тема, която ясно е описана в закона", допълни премиерът и отново се похвали, че през 2001 г. е имало нула доверие към България.

„Със същите тези господа за първи път отидохме и в Европол, които също отказваха да работят с България и едва като проведохме няколко операции и поставих условие те да бъдат ръководени от България, докато бях главен секретар, тогава и Гуидо, и Скот, и всичките тези колеги бяха в България, ние заловихме маса международни престъпници - не само наши, по целия свят", продължи Борисов, видимо раздразнен.

Той подчерта, че в следствие на това директорът на Сикрет сървис и неговите колеги идват и казват добри думи за България. „Защо ви дразни, че се казват хубави думи за България, че вече не сме след Колумбия, че вече ни уважават хората и казват, че сме най-добри партньори", запита на свой ред Борисов.

Той заяви, че не разбира, защо индиректно се пита за „апартаментите на Цветанов", след като директорът на Сикрет сървис може да отговори на въпроси, свързани с глобалната престъпност.

"Неслучайно всички ме предупреждаваха - правете изявления, както правят в чужбина, не давайте възможност да ви опорочават за пореден път пресконференцията", сподели пред медиите Борисов.
„За да дойдат тези хора тук, сме положили огромни усилия години наред, хиляди офицери са работили, за да получим тази оценка, за да не е този черен имидж на България", отсече премиерът и отведе гостите си като не допусна повече въпроси.