Адресни регистрации на вече разрушени незаконни сгради в ромския квартал "Максуда" във Варна продължават да фигурират в избирателните списъци. Адресните регистрации трябваше да бъдат заличени от избирателните списъци за 44-то Народно събрание, но разследване на БНТ показва обратното.

Адресите в района на ромския квартал са създадени хаотично и без наличието на ясно правила. Оказва се, че един имот присъства с два адреса в две различни избирателни секции, без къщата да има легални документи. На същия административен адрес преди две години общината във Варна разрушава шест незаконни строежа.

При проверка на БНТ става ясно, че са заличени адресните регистрации на живеещите хора във въпросните постройки и за това те не трябва да останат вписани в избирателните списъци с този административен адрес. Оказва се обаче, че адресът не е заличен от системата на Гражданската регистрация и административното обслужване (ГРАО), защото се дублира със законно съществуваща сграда. По този начин в избирателните списъци на въпросния адрес - улица "Селименски" №97 фигурират 68 души с право на глас.

Подобни случаи се наблюдават и в други райони в общината . На улица "Наум" №50 в район Одесос, Варна, на един адрес се водят два имота, които са незаконни. Друг пример е този на улица "Пробуда"- въпреки, че липсват каквито и да е очертания на имотите, близо 50% от тях по адрес се водят на въпросната улица.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията размерът на това бедствие не може да се определи с точност, защото има между 800 и 1000 рискови секции. Такава оценка ще може да се направи едва след изборите, когато постфактум ще си проличат големите аномалии, в зависимост от това "кой колко е платил", допълни Безлов.