Бившият икономически министър Николай Василев с ирония "отвори" в сутрешния блок на БиТиВи кутията на Пандора. Именно това се случва с намаляването на ДДС-то за заведенията и сектора на туризма, според него. Според Василев решението няма да доведе до нищо добро за ресторантите и развлекателния бизнес.

Той е от най-големите феновете на простата, красива, ефективна и българска данъчна система с единна данъчна ставка.

Василев представи "три списъка от приоритетни отрасли, които заслужават да получат ставка на ДДС-то от 9%". В първия списък са ресторантите, развлекателните индустрии, детските храни, туризмът, хотелите, книгите. Във втория списък намират място другите по приоритетни отрасли - театрите и спорта, а в третия списък са най-приоритетните отрасли като спорта.

Намаленото ДДС: Цените в менютата няма да се вдигат

Намаленото ДДС: Цените в менютата няма да се вдигат

Ще се изсветли обаче бранша, според Ричард Алибегов

По думите му целият списък на неприоритните отрасли, които знаят, че са неприоритетни и настояват да плащат пълната ставка от 20%, защото не заслужават да получат намаление. Това са производствата на електромобили и организаторите на икономически експедиции.

Василев даже се чуди дали да не предложи на медиите да бъдат с намалена ставка на ДДС-то от 2% като най-приоритетни отрасли, за да може също да се възползват от тази нова политика. Какво ще кажете, запита с ирония бившият финансов министър.

Намаленото ДДС за ресторантите било мазнинка за бранша

Намаленото ДДС за ресторантите било мазнинка за бранша

Това заяви Лъчезар Захариев от Асоциацията на заведенията

Идеята да се промени философията на ДДС-то е неправилна, вредна и ще доведе до вреди на българското общество.

В следващите шест месеца ще има една дълга опашка колко дяволи ще се съберат на върха на една игла. В края на годината някои от ресторантьорите може да затворят, ще отидат пак при премиера Бойко Борисов и ще го запитат защо не им помага в кризата, смята бившият финансов министър.

"С нищо няма да помогне на ресторантьорския бранш по-ниското ДДС от 9%", изтъкна Василев и посочи, че масово се злоупотребява и държавата не реагира на това. Той напомни, че два пъти като финансов министър е внасял предложението да има намалена ставка на ДДС-то за международния туризъм.

Според Николай Василев някой да променя данъчната система, без да пита финансовия министър, е все едно да отидем на кръчма без кръчмар. Бившият финансов министър смята, че премиерът е подведен, че това е антикризисна мярка за преодоляване на кризата при бранша.

Борисов изсветлява сектора, въпреки че ГЕРБ против по-ниско ДДС за туризма
Обновена

Борисов изсветлява сектора, въпреки че ГЕРБ против по-ниско ДДС за туризма

Мярката е временна и ще се правят разчети