БСП ще търси партньорства за местните избори. Това каза лидерът на левицата Корнелия Нинова след края на националното съвещание на левицата в Габрово.

Решението е на базата на коалиция "БСП за България" и на дискутираната платформа. Решихме да дадем свобода на общинските, районните и градските структури сами да определят в какъв коалиционен формат да се явят на местните избори.

"Няма да им спускаме готови решения, защото всяка община има специфични отношения. Ограничението е - никаква коалиция с ГЕРБ", заяви Нинова. 

Реална децентрализация на общините, включително с оставяне на част от събраните по места данъци от доходите на хората. Това е един от аспектите на платформата за местните избори на БСП, обяви Корнелия Нинова.

"За нас са най-важни политиките и винаги започваме с приемане на платформа и на това какво ще правят нашите кандидати, а след това и избрани кметове", заяви тя.

"Сега държавата и правителството прехвърлят на общините задължения без да ги обезпечават финансово", поясни лидерът на Столетницата.

Според нея парите в държавата се разпределят субективно - извън бюджета, по решение на един човек. "Въпросът е принципен - няма значение коя партия управлява - не може един човек, извън бюджета, да преценява как да финансира отделните общини абсолютно субективно и без критерии. Дискутирахме ясни критерии за финансиране на общините", каза Нинова. 

Грозновати местни избори очаквали хората според Първан Симеонов

Грозновати местни избори очаквали хората според Първан Симеонов

Политологът прогнозира настървено купуване на гласове

Като втори акцент тя изтъкна запазване на общинската собственост и изпълнение на комуналните услуги от общински дружества, а не даване на концесия. Това означава всички общински услуги да бъдат от общински дружества. По разчети на досегашни кметове и общински съветници на БСП това доста поевтинява услугата, каза Нинова.

Припомняме, с последните промени в Закона за държавната собственост, които облекчават процедурите за отчуждаване на имоти за държавни нужди се очаква много имоти от общините да преминат в регистрите на държавата. Безвъзмездно прехвърляне на общински имоти към държавата е поискано да стане за имотите, които са в регистрите за общинска собственост, и тези, които по документи са собственост на Столична община. Искането е към Столичния общински съвет. Информацията бе съобщена от регионалния министър Петя Аврамова на заседание на парламентарния контрол от 17 май 2019 г.

"Заложихме силен социален пакет за здравеопазване, подпомагане на млади семейства, строителство на общински жилища, културна програма за съхранение на културните ценности, музеите и читалищата", обясни приоритетите за местната политика Нинова.

Тя обясни, че показва целите на кампанията на номинираните кандидати в страната. 

Можем да оспорим сделката за Ф-16 само пред арменския поп

Можем да оспорим сделката за Ф-16 само пред арменския поп

Румен Гечев: Гаранциите ще отлетят като щъркели на есен

За охвърленото в парламента вето на президента Румен Радев по договора за F-16, Нинова коментира: "Голяма грешка. Целият договор не отговаря на интересите на България. Коментира се и гласува от хора, които дори не са го чели".

По думите й в договора има смущаващи неща и буквален отказ от национален суверенитет. "Договорът е твърде скъп за бедна България, задължава ни с голям заем, който ще връщат поколения. Военно-технически непълен и трябва да се купува допълнително оборудване. Смятаме, че не е изгоден за България. От началото до края сме били последователни - против", допълни Корнелия Нинова.