Лидерът на БСП Корнелия Нинова и държавният глава Румен Радев обсъдиха заедно с експерти секторните политики, заложени в проекта на социалистите "Визия за България".

Нинова обясни пред журналисти, че има съвпадение по ключови въпроси като връщане на ролята на държавата във важни сектори от обществения и политическия живот, възстановяване на доверието към институциите. Обсъдени са конкретни мерки, които да доведат до промяна на моделите в здравеопазването, образованието и нефункциониращата социална система.

До края на годината предстои следваща работна среща, след като дискусията по визията приключи в цялата страна и бъде конкретизирана с предложения от обществото.

Демагогия и популизъм прочетоха азбукарите във визията на БСП

Демагогия и популизъм прочетоха азбукарите във визията на БСП

Никой не е в състояние да направи обещаното

Нинова и Радев не са обсъждали политики за България извън представения проект.

По думите на Нинова акцентите в разговора с държавния глава са приоритети, които да бъдат заложени в години напред като държавно управление, роля на държавните институции, на Конституцията на България, както и възстановяване на парламентаризма в страната.

Нинова изтъкна на преден план проблеми като нетрайното законодателство, честите смени в законите и принизената роля на дебата в българския парламент.

"Разговаряхме за начините, по които държавата да влезе в икономиката, с пълната уговорка, че става въпрос за пазарни механизми, за европейски механизми, за подпомагане на държавата за развитие на икономиката", обясни още Нинова.

Детайлно е разгледана темата за регионалното развитие - това "каква държавна политика да се прави, така че не само като структури на държавните институции, а като политики да вървим към регионално развитие", заяви още лидерът на БСП.

Нинова посочи и че помощта от президента е налице чрез експертизата, препоръките и чрез оставени отворен разговор с президентския екип по финализирането на проекта "Визия за България".

"Това е достатъчно за нас - и експертиза, и съвпадение на позиции по важни въпроси", каза Нинова.

По време на разговора държавният глава отбеляза, че "Визия за България" повдига редица актуални въпроси за мястото и ролята на държавата и за нейните обществени и социални функции, което е тема, отсъстваща от обществения дебат през последните години, пишат от пресслужбата на "Дондуков" 2.

Според президента е предимство, че проектът не представлява предизборна програма, написана в кратки срокове с цел разширяване на електоралната база, а с "Визия за България" се търси широк дебат и съгласие за решения на всеобхватни и дълбоки обществени проблеми.

"От този проект и предлаганите публично добри идеи биха могли да се възползват всички", добави държавният глава.

Червените апостоли сред народа ще се самоизядат

Червените апостоли сред народа ще се самоизядат

Някак неискрено вървят обиколките из страната на червените апостоли на Визия за България, групирани на принципа наш и враг

На срещата са засегнати въпроси, които ще се отразят в Бюджет 2019 г.

Лидерът на БСП подчерта, че е представен алтернативен модел на данъчна политика, тъй като сегашният, според Нинова, ще задълбочава неравенствата.
В рамките на това представяне Нинова в отправила предложения за прогресивното облагане, за семейно подоходно облагане и преизчисляване на пенсиите.

Скандален виц – Симеонов да поеме Съвета за хората с увреждания
Обновена

Скандален виц – Симеонов да поеме Съвета за хората с увреждания

Мнението на ДПС и БСП, от ГЕРБ уверват, че текстовете може да се променят

Нинова коментира изказването на вицепремиера Валери Симеонов, в което той обясни, че думите му към протестиращите родители на деца с увреждания са били разбрани неправилно.
"В представите на вицепремиера това са кресливи жени, които използват уж болните си деца, така го разбрахме - като арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания в България", заяви Нинова.

Лидерът на партията не смята протестите за политически, а за човешки, тъй като според нея, там участват граждани с различни политически убеждения.
"Тук не става въпрос за цветове, протестът този път е за основни ценности - майчинство, деца, грижа за болни хора, съпричастност на държавата".

Валери Симеонов се извини

Валери Симеонов се извини

Не счита за нужно да се аргументира за отношението си