Обещаният от Бойко Борисов един месец изтече. Къде е водата в Перник? Това запита лидерът на БСП Корнелия Нинова в Перник. Изказването й е по повод факта, че точно преди месец премиерът заяви, че до 30 дни водопроводът от Мало Бучино до Перник ще бъде готов.

След като този срок вече е изтекъл обаче, водопровод още нямало. Нещо повече - вместо от чешмите, водата се леела по улиците.

"Преди месец и половина Борисов заяви: правим държавен ВиК холдинг и даваме 1 милиард лв. за капитал. Нито холдинг има, нито 1 млрд. лева", подчерта Нинова.

Борисов не търси вина назад за Перник, а строи нов водопровод

Борисов не търси вина назад за Перник, а строи нов водопровод

Предлага да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно дружество

Тя припомни и данните на екоминистъра Емил Димитров, че 40% от ВиК дружествата работят без разрешително. Близо 400 язовира пък били в предаварийни състояние а на 100 не е ясен собственикът.

Оценката за 10-годишното управление на ГЕРБ във водния сектор е ясна - провал заради некомпетентност, кражби и никакъв контрол, отсече соцводачката.

Тя изтъкна, че това е за сметка на хората, които плащат все по-високи цени за вода, а стоят на режим.

"Никой от ГЕРБ не понесе отговорност - нито кметът, нито областният управител. Понесоха я коалиционните партньори от Обединени патриоти. Но щом предпочитат да крепят това правителство, това си е тяхна работа", коментира още Нинова.

Припомняме, преди месец правителството взе решение и за създаване на ВиК холдинг, който да управлява и подпомага работата на дружествата по места.

Темата за водата, управлението й и водния сектор стана актуална след въвеждането на воден режим в Перник през ноември миналата година, като от тогава до днес областта е в кризисно положение въпреки взетите мерки за изграждане на "байпас" към каскадата на Белмекен.

Всички 29 ВиК не отговарят на закона и трябва да се затворят. Половин България без вода

Всички 29 ВиК не отговарят на закона и трябва да се затворят. Половин България без вода

60% нямат определени санитарно-охранителни зони