Лидерът на БСП Корнелия Нинова се закани тази година традиционният събор на партията да се проведе не на Бузлуджа, а в София на жълтите павета. Симпатизанти и коалиционни партньори на левите на местно ниво искали да протестират не за защита на президента, а за спасяване на България.

Нека всички желаещи промяната, без оглед на партийните си интереси, да се обединим, призова от трибуната соцводачът.

Не става дума за партийните, или лични рейтинги, а за България, уважаеми българи, подчерта тя.

БСП започна консултации за вота на недоверие

БСП започна консултации за вота на недоверие

Разговарят първо с "Воля"

Уважаеми депутати, мислете, обърна се Нинова към законотворците. Тя ги призова да избират между математическия сбор от 121 в парламента и между хилядите навън. Не се гаси, туй що не гасне, припомни тя думите на Иван Вазов.

Нинова критикува, че премиерът прехвърлил отговорността за случващото се в държавата на НСО. Твърде елементарно, господин премиер, обърна се лидерката на столетницата към Бойко Борисов. Именно негова била отговорността за случващото се в държавата. Той създал мафиотско-олигархичен модел на управление. Всеки, който се противопостави на този модел, е гонен, преследван и компрометиран, каза още Корнелия Нинова.

Припомняме, по-рано днес БСП започна консултации за вота на недоверие на тема "Корупция". Първата среща е с групата на партия "Воля".

Първият вот на недоверие към кабинета "Борисов-3" беше внесен на 17 януари 2018 г. с мотив - провалът на правителството с борбата с корупцията.

Гласуването беше на 25 януари и кабинетът "Борисов 3" очаквано оцеля. За събарянето на властта гласуваха 103 депутати. В подкрепа на управлението на Бойко Борисов се обявиха 131 народни представители. За да е успешен един вот на недоверие са нужни минимум 121 депутатски гласа.

Вторият вот на недоверие беше по темата сигурност, като аргументите на социалистите се разпростряха от битовата престъпност, през състоянието на системата МВР до техническото състояние на въоръжението в Българската армия. Вотът беше внесен на 20 юни, след инцидента с хеликоптер, при който загинаха двама военни пилоти, а трети беше тежко ранен.

Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля и при втория вот на недоверие, внесен отново от БСП. Гласуването беше на 29 юни. За събарянето на властта тогава бяха 104 депутати, а 131 запазиха правителството.

През есента на 2018 г. бе внесен третият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов-3" - за "катастрофалното състояние на сектор "Здравеопазване". Дебатът бе на 19 октомври. Третият вот на недоверие към кабинета "Борисов-3" бе гласуван на 24 октомври 2018 г.

На 29 януари 2020 г. не мина и четвъртият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов-3". Той бе за "Провал в политиката на околната среда и водите". Причините бяха водната криза в Перник и мръсният въздух.