Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини отстранения лидер на варненските социалисти Борислав Гуцанов във фалшифициране на членската маса и колаборация с ГЕРБ.

"Изпълнителното бюро на БСП свали политическото доверие от Борислав Гуцанов и изпълни волята на варненските социалисти. 54 жалби срещу Гуцанов са изпратени до ръководството на БСП за 6 години от варненските социалисти." - коментира Нинова пред bTV.

По думите й, жалбите са за подправяне на членската маса във Варна, вписване на фалшиви членове.

"Предприех инициатива да направим електронно членство и карти и получих от Гуцанов формуляри на хора, починали отдавна, както и на такива, които не фигурират в ГРАО. Имаше 7 формуляра с различни имена и една и съща снимка." - заяви Нинова.

Според нея това се прави, защото при повече членове се избират повече делегати на конференции за избор на председател, както и на конгрес.

"По този начин може да се влияе на решения, както и постоянно да бъде избиран само един човек за председател", допълни Нинова.

БСП-Варна свали доверието си от Борислав Гуцанов

БСП-Варна свали доверието си от Борислав Гуцанов

Нинова обяви, че временно водач на варненските социалисти става Христо Боев

Като втора причина за отстраняването на Гуцанов тя изтъкна изразходването на субсидията от варненските организации. Според нея, средствата не достигат до районните структури във Варна.

"Той гласува сделки с кмета на Варна, за които БСП има позиция, че е против. Ние се борим от три години срещу този модел на управление, а на гласуванията той ги подкрепя." - каза още Нинова.

По думите й, има оплаквания от варненски социалисти и за икономически зависимости на Борислав Гуцанов.

"Между политическата чистота на БСП и доживотното оставане на един човек, който и да е той, на партийния пост, за да го използва за лични цели, аз избирам първото - мнението на социалистите и авторитета на БСП. Това има отношение и върху управлението на държавата, защото от три години заявяваме, че искаме да променим този модел и да сложим край на тези порочни зависимости. Това не е само въпрос на БСП, а на принципи и морал в политиката." - заяви Корнелия Нинова.

Тя добави, че предстои конференция за избор на нов председател.

Припомняме, през миналата седмица Изпълнителното бюро но БСП свали доверието от Гуцанов, като се мотивира със състоянието на варненската организация и резултатите от последните местни избори. За временно изпълняващ функциите на председател беше определен Христо Боев.

Според самия Гуцанов, решението за отстраняването му е взето в нарушение на устава, тъй като подобни кадрови промени в местната организация се вземат на градската конференция.

Припомняме, Борислав Гуцанов бе арестуван в дома си пред малолетните си деца през 2010 г. по операция "Медузите". По-късно България бе осъдена по тази операция и за ареста на Гуцанов бяха платени 40 000 евро.