Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви среща с посланика на Чешката република в София Душан Щраух за продажбата на ЧЕЗ, съобщиха от БСП.

На срещата, която се очаква да се осъществи до края на тази седмица, Нинова ще връчи писмо на посланика до чешкото правителство с въпроси относно продажбата на електроразпределителното дружество за София и Югозападна България - ЧЕЗ.

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

Стойността на сделката е около 320 милиона евро

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". По предварителна и непотвърдена информация стойността на сделката е около 320 милиона евро. Тя включва "ЧЕЗ Електроразпределение", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Трейд", както и ВЕИ активи. "Енерго-про", която също имаше интерес, е предложила 300 милиона евро.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова дори и държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката.