"Нямам обяснение защо се получи такава истерия и такъв натиск за Истанбулската конвенция. В политическия си живот, доста натиск съм преживяла, такова нещо не ми се е случвало. Не може ли със същия натиск и сила да направим Софийска конвенция за демографската криза и всички европейски държави, които са в такава криза, да решим, че ще направим всичко за проблема. И младите да остават в България, и да се раждат българчета", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че истинската същност на текстовете проличава не толкова в Конвенцията, а от т. нар. обяснителен доклад към нея на Съвета на Европа. "В него се обяснява всеки член от Конвенцията и истината тук лъсва. Може би неслучайно този доклад не беше придружаващ решението на МС за одобрението", коментира тя.

Нинова цитира чл.53 от този доклад: "Определени групи физически лица могат също да се сблъскат с дискриминация, въз основа на тяхната полова идентичност, което с прости думи означава, че полът, с който те се идентифицират не е в съответствие с пола, който им е отреден по рождение. Това включва някои категории лица като например: транссексуални, транвестити, травестити и други групи от хора, които не отговарят на това, което обществото е отредило като принадлежащо към категорията на мъжете или жените".

Станишев недоволен от БСП, ВМРО и президента Радев

Станишев недоволен от БСП, ВМРО и президента Радев

Обяснява, че Истанбулската конвенция "не е някаква конвенция на османския султан"

"Чл.311 - страните по Конвенцията, се изисква да признаят, че насилието, свързано с пола, може да придобие размери на преследване и да доведе до предоставяне на статут на бежанец", посочи още тя.

По нейните думи това са различни хора, на които на тази база, трябва да им се даде статут на бежанец. "В доклада има и за образованието в училище, където се казва, че на базата на тези постановки там, където е възможно, да се въведат в училищните програми обучения за нестандартните роли на пола. Виждате какво започна още преди да е ратифицирана конвенцията - различни енциклопедии тръгнаха в публичното пространство, комикси за деца в тази посока", каза още лидерът на БСП.

ПЕС с кампания срещу Нинова?

ПЕС с кампания срещу Нинова?

Нинова изтъкна, че по темата домашно насилие нямат различия със Станишев

Нинова обясни, че в един референдум има информационна кампания. "Всеки от нас ще изрази позицията си, ще тръгне по страната, ще обясняваме на хората едната и другата страна. Най-разумното в това разделение, в което попаднахме е хората да се произнесат. Президентът призова депутатите да проявят разум и да не ратифицират Конвенцията и тогава вече референдум наистина няма да бъде необходим", уточни Нинова.

"Никога не съм подкрепяла тази Конвенция. Ние дори физически не бяхме в залата, когато това е гласувано, защото по това време, с благодарност към Сергей Станишев и към екипа му, ни бяха направили двустранни срещи, извън форума", заяви председателят на БСП.

Румен Радев не иска ратификация на Истанбулската конвенция

Румен Радев не иска ратификация на Истанбулската конвенция

Документът е зле написан закон според президента

"Колко демократично е в една такава организация да ти кажат, ако си на различно мнение ще те изключим от организацията? Сергей го намекна на пленума на НС. Колко демократично е да ти кажат в едно такова писмо - веднага да си оттегли предложението, в което се призовава за референдум? Демократичните партии не си ли питат народите? Какво по-добра реакция от това да не гласуваш или да свикаш Националния съвет? Ако бяхме в залата щяхме да гласуваме против. Казвам, че не сме били там, защото се показва един протокол, в който сме се регистрирали за участие", обясни Нинова.

Тя попита как ПЕС ще изключи от редиците си една от двете партии в цялото семейство, които в последната година печелят избори - БСП и португалците. "Ако искат да се лишат от едната партия, която от многото социалистически и социалдемократически в Европа през последните години има подем, тяхно е решението. Не мисля, че ще се стигне дотам", подчерта тя.

Нинова припомни, че други държави в ЕС като Хърватия, Чехия, Гърция, Ирландия, Латвия, Унгария, Литва, Люксембург, Словакия, Великобритания не са ратифицирали Конвенцията и те не са обявени за антиевропейски.

ВМРО се възмущава от ЛГБТИ анкети за учители

ВМРО се възмущава от ЛГБТИ анкети за учители

ВМРО виждат безпрецедентен натиск да се попълват измислени анкети за "джендъри", "пендъри" и всякакви други измислици

Бивши членове на БКП, а сега от ГЕРБ, говорят срещу хора от БСП, които нямат нищо общо с онова време, обясни Нинова по повод учебника по история на 10 клас. Допълни, че БСП не е против да се изучава периодът на социализма, но трябва да се изучава обективно. "В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а 45 години, Социалистическият период, в 12 теми. Виждате ли несъответствието?", попита тя.

По нейните думи това, което е било качено за обществено обсъждане, няма нищо общо с крайния резултат. "На обществото бяха представени едни учебници, бяха обсъдени и приети и някой след това подмени този период. Разликата между това, което са видели хората и другото е огромна", категорична е Нинова.

ГЕРБ притеснени, че от заразата на комунизма спасение няма

ГЕРБ притеснени, че от заразата на комунизма спасение няма

Пропиляното в първите 20 години на прехода, Борисов започнал да възстановява

Лидерът на БСП е на мнение, че чрез миналото се посяга на бъдещето, защото това го учат деца, които нямат представа какво е било: "Те няма спомени за онези периоди и ще го попият такова, каквото им се представя в учебниците. Чрез миналото това е битката за бъдещето на децата".

Според нея парадоксалното е, че бивши членове на БКП, които по това време са били на много активни позиции и са се възползвали от онзи период, излизат и говорят срещу хора от БСП, които не са били членове на БКП. "Погледнете първия ред на нашата парламентарна група, няма един член на БКП, погледнете първия ред на ръководството на ГЕРБ - две трети са били членове на партията. Това е лицемерно", допълни тя.

Във връзка с поискания от БСП одит на Сметната палата, Нинова е на мнение, че управляващите ще я подкрепят, ако искат прозрачност и почтеност в харченето на парите. "Нямаме подозрения, а факти - 1.5 млрд. лв. миналата година правителството разпредели, извън бюджета. Само от началото на тази година - може би 200 млн. лв. В тази правова и парламентарна държава има ред", категорична е тя.

БСП иска Сметната палата да провери как Борисов харчи парите

БСП иска Сметната палата да провери как Борисов харчи парите

Румен Гечев: Управляващите да спрат да правят комбинации в бюджета

Според нея Борисов нарушава Закона за бюджета и правилата на парламентарната република, като след това разпределя средства, извън бюджета. "Нормалното и редното е да влезе в парламента и да поиска актуализация, ако уважава парламента. Ако не, взима еднолично решение и дава парите там, където има протест, защото го е страх от протест", коментира Корнелия Нинова.

"Ако има сериозни сигнали за корупция, няма наши кметове, няма ваши. Който е нарушавал закона и е крал, да си носи отговорност", подчерта председателят на БСП. Тя припомни, че през месец Октомври депутати от БСП от Пазарджик са дали пресконференция, на която са показали схема на "Кумгейт" в Септември. "Това тръгна от БСП, а днес този кмет е с повдигнато обвинение и беше арестуван", каза още Корнелия Нинова.