Членовете на председателския съвет на БСП обсъждат алтернативен проектобюджет 2019. "Вече става традиция БСП да предлага алтернативен бюджет на управляващите. Той ще бъде подложен на широко обществено обсъждане в понеделник", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

В председателския съвет участват представители на синдикатите, професионални организации, учени, депутати и членове на Националния съвет на БСП, както и коалиционни партньори.

Относно липсата на кворум в парламента в петък, 2 ноември, Нинова обясни, че техните депутати са помогнали на българските шофьори.

"Умерено" по-висок данък за старите коли гласуваха депутатите

"Умерено" по-висок данък за старите коли гласуваха депутатите

По думите на Менда Стоянова ръстът ще бъде не повече от 20-30%

"Като не се регистрирахме в петък в парламента, спасихме над 2,5 млн българи от новия данък върху старите коли. Не се съмняваме, че ГЕРБ и ОП ще си го приемат, но няма как с нашите гласове да им осигурим кворум за поредното бъркане в джоба на най-бедните хора", заяви лидерът на левицата.

Старите коли с близо 30% по-скъп данък от следващата година

Старите коли с близо 30% по-скъп данък от следващата година

Одитирането на малките фирми продължава

Що за стабилно управление е това, което разчита на гласовете на опозицията, за да вдигне данъците на хората. Няма как да стане, категорична е Нинова.

Според нея и мнозинството, и правителството са на финала. По думите й всички сфери са в разруха - здравеопазване, социална сфера, сигурност.

Заедно с председателите на партиини съвети обсъдиха финансовите, икономическите и социалните параметри на алтернативния бюджет на БСП.

Акцент бе поставен на демографската политика, определена от тях като катастрофа. Обсъдена бе и политиката за младите хора и децата - семейно подоходно облагане, безплатни учебници до 12 клас.

"Как можеш да кажеш, че това е най-социалният бюджет, когато си замразил 12 социални плащания за майки, за отглеждане на дете от работещи майки и т.н. Другата най-уязвима група - пенсионерите, отново оставяш само с швейцарско правило, при положение, че цените на газ, парно, вода, ток, всичко се качва. Отново внасяме предложение за преизчисляване на всички стари пенсии с ясни разчет, и откъде ще дойдат парите", коментира Нинова.

По време на заседанието на Председателския съвет бе направен последен преглед на алтернативните мерки, преди внасянето им от народните представители.