Лидерът на БСП Корнелия Нинова е поканила своя предшественик Михаил Миков в ръководството на партията, но той ѝ отказал. Това обяви самата тя пред журналисти след проведения съботен пленум.

По думите ѝ, Миков мотивирал отказа си с това, че като нов председател Нинова трябвало да избере екипа си и не би желал да ѝ пречи.

Иначе беше избрано новото Изпълнително бюро, чиито членове по-рано бяха представени. „Оставих зам.-председателските и секретарските места незаети персонално”, заяви Нинова.

Нинова обяви мобилизация в БСП

Нинова обяви мобилизация в БСП

След избора на новото Изпълнително бюро тръгва из страната

Тя обясни, че е решила да приложи по-различен и новаторски подход, поставяйки бюрото на изпитателен срок. „Ще поработим като екип, ще видим възможностите на всеки и на следващите заседания ще предложа заемането на тези постове”, коментира червеният лидер.

Тя поясни, че те ще трябва да покажат организационни умения. Тя очаква този, който отговаря за здравеопазването, незабавно да започне разговори с експерти. След това ще бъде изготвен национален план в секторните политики.

Нинова изтъкна своята признателност към Стефан Данаилов за това, че се е съгласил да стане заместник-председател. По време на пленума тя е заявила, че Ламбо трябва да бъде считан за неин първи зам.-председател. Щяло да има още трима зам.-председатели.

Новият лидер на БСП призна, че в личен план на Конгреса Стефан Данаилов я е посъветвал да внимава с обкръжението и съветниците си. „Казах му, веднага щом усетиш, че греша, да ме коригираш”, допълни Нинова.

Не съм губил избори, намекна новият член на БСП ръководството Паскалев

Не съм губил избори, намекна новият член на БСП ръководството Паскалев

Тръгваме на подготовка на президентските избори

На БСП ѝ отива да даде личен пример за отказ от привилегии, убедена е Корнелия Нинова. По думите ѝ, сумата от 200 хил. лева, които са били досегашните разходи на Изпълнителното бюро, е решено да се пренасочи още от другата седмица в структурите по места.

Тя уточни, че членовете на бюрото ще работят без заплати, без служебни автомобили и командировки. „Това е част от ангажимента ни да стабилизираме организационно и финансово структурите и да им покажем, че там ще се правят политиките”, мотивира се тя.

По думите ѝ, в ИБ имало различни хора като професионална и идеологическа подготовка, различни дори спрямо нея самата. Нямаме нужда от екип, с който да вървим, самоласкаейки се, изтъкна тя.

По отношение на АБВ в партията преобладават две мнения. Част от тях са за обединение с хората на Георги Първанов, а друга – против. Затова този въпрос щял да бъде подложен на вътрешнопартийно допитване.

По повод предстоящите президентски избори, Корнелия Нинова бе категорична, че единствено и само БСП вътре ще реши с кого ще ходи на избори и кои ще са кандидатите за президент и вицепрезидент.

На следващото заседание на Националния съвет ще се проведе вътрешнопартиен референдум за това с кого и как столетницата да се яви на президентския вот.