Към настоящия етап никой не иска да бъде с ГЕРБ. Личностите са важни, те дават знаци, но най-важни са ясно формулирани цели и принципи. Второто по-важно е какво ще се върши и как. Това заяви пред Нова телевизия Александър Маринов, председател на стратегическия съвет на президента Румен Радев ден след първото заседание на служебния кабинет на Стефан Янев.

"Не е важно какъв етикет носим, а с какво се ангажираме с нужната надеждност или почтеност. Ясни и конкретни цели, подлежащи на проверка и отчет. Не по думите, а по делата ще ги съдим", каза Маринов.

Бойко Рашков пенсионира административния секретар на МВР

Бойко Рашков пенсионира административния секретар на МВР

Първото уволнение в МВР стана факт още в първия работен ден

Мнозина (от зам.-министрите, от хората във висшия ешелон на властта - б.р.) ще си отидат, това е разбираемо, става дума за различен стил, начин на правене на политика. Останаха някои зам.-министри, някои станаха министри, каза Маринов по повод кадровите рокади. В повечето места по високите етажи се изхожда от конкретни резултати, обясни той.

Рашков пенсионира и шефа на Инспектората в МВР

Рашков пенсионира и шефа на Инспектората в МВР

Той е освободен от днес

Има общо надигане на обществената енергия да се обяви война на нечестността в изборите. Тежестта на контролирания вот е голяма - около 300 000 гласа. По-голямата част са се изкушавали да прибягват до подобни средства. Война на купения вот - получавали сме сигнали, че служители на полицията са осъществявали чадър.

Той не отговори на въпроса дали се предвижда смяна на областните дирекции на МВР.

Относно уволненията в МВР от служебния министър Бойко Рашков, председателят на Стратегическия съвет обяви, че и в двата случая става дума за хора на пенсионна възраст. Когато става дума за администрация, там лоялност е неправилен термин. Единствено професионализмът има значимост, каза Маринов.

Има подмяна или неразбиране на причинно-следствената връзка. Има нещо повече освен търсене на професионални качества. При формулиране на ясни цели, те могат да се изпълнят от хора с различни политически възгледи.

Няма да съчиняват, няма да замърсяват ризи - ще кажат какво е положението, каза Маринов по повод предстоящите рокади в администрацията.

За обвинението към Радев, че е скрил документ - че е подписал остра декларация срещу Русия в Кошице, Маринов каза, че това е търсене на теле под вола. Това е официална позиция на българския държавен глава. Даниел Митов (бившият служебен външен министър в кабинета "Близнашки", след това в кабинета "Борисов-2" и кандидат за премиер на ГЕРБ след изборите на 4 април - б.р.) какви работи твърди, не зная да се смея ли, да плача ли, каза Маринов.

Тази конференция, на която е приета декларацията за Русия, се състоя късен следобед, на другата сутрин ГЕРБ се разпищяха по темата, обясни Александър Маринов.