Заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров се срещна с арменска делегация, водена от заместник-министъра на труда и социалните въпроси на Република Армения Тамара Геворгян.

Димитров изрази задоволство от провеждането на срещата, която ще допринесе за разширяване на сътрудничеството между двете министерства и за развитие на двустранните българо-арменски отношения в областта на труда и социалната политика.

Той изрази надежда за скорошно сключване на спогодба в областта на социалната политика между двете държави, каквото желание е изразявано многократно и от двете страни, предадоха от пресцентъра на министерството.

Припомняме, през 2003 г. по искане на Посолството на Република Армения у нас на арменската страна бе предоставена изчерпателна информация за системата на управление на социалното подпомагане в България.

Страната ни оказа необходимата експертна помощ при изграждането на Държавната инспекция по труда в Армения.
Със съдействието на Субрегионалното бюро на МОТ за страните от Източна Европа и Централна Азия в Москва, през последните три години бяха осъществени работни контакти между инспекциите по труда на двете страни.

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) бе домакин през 2004 г. на проучвателна делегация от Армения, ръководена от директора на Инспекция по труда Арсен Григорян, а през 2005 г. изпълнителният директор на ГИТ посети Ереван по повод тържествено откриване на инспекцията, и за конкретизиране на областите на сътрудничество и обмен между двете агенции.

Заместник-министър Димитров предложи провеждането на първия кръг предварителни консултации на ниво работни групи по проекта на спогодба в областта на социалната сигурност да стане в София до края на годината.

Предложението му бе одобрено от арменска страна.