По-тежки наказания за компютърните престъпления иска вицепремиерът Марияна Николова. На проведената днес среща в Министерския съвет бе решено до края на октомври представители на различни ведомства да дадат предложения, съобщиха от Министерския съвет.

Срещата за увеличение на наказанията на Глава девета "а" от НК бе по инициатива на вицепремиера по икономическата и демографската политика и председател на Съвета по киберсигурност Николова. 

Антимафиоти отведоха работодателя на обвинения в кибератаката срещу НАП

Антимафиоти отведоха работодателя на обвинения в кибератаката срещу НАП

ГДБОП влезе в офисите на TAD Group, където работи Кристян Бойков

Според нея бързият напредък в сферата на комуникационните и информационни технологии налага наказанията да бъдат изменени, за да са по-адекватни на променящата се среда на киберсигурност. 

В срещата участваха правосъдният министър Данаил Кирилов, председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков, представители на Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция "Национална сигурност", Национална следствена служба, съсловните организации на юристите, прокурорите и следователите. 

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

В един файл срещу над 1,1 млн. ЕГН-та са изписани доходи и вноски

Припомняме, в средата на юли стана ясно, че от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани.

Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв. От НАП обаче заявиха, че ще обжалват решението. Вчера по време на изслушването на шефа на КЗЛД във временната ресорна парламентарна комисия стана ясно, че системите за защита на данните на НАП не са обновявани повече от 10 години

анкета

Страхувате ли се от теча в НАП?

Виж резултати

Да, там са личните ми данни 41.9%

Да, това е националната сигурност 19.0%

Не, и без това ЕГН ми е навсякъде 30.9%

Глупости 6.1%

Какво се е случило? 2.1%

На 30 юли шефът на "ТАД Груп" беше задържан на летище "София". Той беше обявен за издирване с европейска заповед за арест, в рамките на досъдебното производство, което се води срещу него, търговския директор на фирмата и служителя ѝ Кристиян Бойков във връзка изтичането на лични данни от Националната агенция за приходите.

На 13 септември бе решено шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров да остане за постоянно в ареста. Решението взе Апелативният специализиран наказателен съд, който вчера отложи решението си дали да измени наложената мярка за неотклонение "задържане под стража" и да пусне Тодоров на свобода за днес. 

НАП успокоява, че 4 млн. души няма нужда да сменят личните си карти

НАП успокоява, че 4 млн. души няма нужда да сменят личните си карти

Със 189 души лично ще се свържат по телефона

Припомняме, година по-рано - на 10 август, се срина и Търговският регистър.