Откриването на българското училище в Одеса, предстоящото честване на 200-годишнината от основаването на Болград, както и откриването на къща-музей на Христо Ботев в село Задунаевка обсъдиха генералният ни консул в Одеса Светослав Иванов и председателят на Одеската областна държавна администрация Сергей Гриневецкий.

Иванов е първият чуждестранен представител, с когото Гриневецкий се среща, след като пое поста миналия ноември.

Председателят на Одеската областна администрация изрази подкрепата си относно откриването на българското училище. Въпросът беше поставен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на посещението ѝ в Украйна през октомври миналата година.

Одеското кметство е предложило да предостави статут на училище с разширено изучаване на български език, традиции и история на 31-во образователно училище в града. Предстои българската страна да получи конкретния проект за предоставяне на статут.

В Одеса откриват Българско средно училище

В Одеса откриват Българско средно училище

Това стана ясно от срещата на Захариева в Киев

Консулът ни заяви, че българите в Одеска област са мост на приятелството между двете страни. Той отбеляза, че българската диаспора в Одеска област и в Украйна е добре интегрирана, а представителите й са високо ценени за приноса си за развитието на украинското общество.

От своя страна Гриневецкий посочи, че сънародниците ни са най-многобройната общност сред представителите на 133 националности, които живеят в Одеска област.

Относно откриването на къщата-музей на Христо Ботев в село Задунаевка в Болградския район генералният ни консул постави въпроса за ремонт на отсечката на пътя, свързваща основното трасе Одеса-Рени със селото.

Премиерът на Украйна се ангажира с откриване на българското училище в Одеса

Премиерът на Украйна се ангажира с откриване на българското училище в Одеса

Очаква се догодина да се събере смесената икономическа комисия

Двамата обсъдиха и отбелязването през август 2021 г. на 200-годишнината от основаването на Болград - "столицата" на българското национално малцинство в Украйна. Предвижда се в тържествата да участват високопоставени представители на двете страни.

Беше обсъдено и запазването на сградата на Всеукраинския център за българска култура в Одеса, а също възстановяването на пряката въздушна линия между София и Одеса. Тема на разговора бяха и възможностите за организиране на туристически форуми тази година.