Олигархичният модел ще се преповтори и с новия Изборен кодекс. Около това мрачно предсказание се обединиха редица членове на Обществения съвет към временната комисия за изработка и приемане на нов Изборен кодекс. На пресконференция в БТА част от Съвета се противопостави категорично на работата на депутатите и обеща, че ще сезира Комисията за защита от дискриминация за конституционни нарушения в текстовете, които скоро ще бъдат гласувани на второ четене в пленарна зала.

Ирина Репуц, председател на „Християндемократична партия на България", направи паралел с правото на здравно осигуряване, което се прилага и като задължение, защото е в наш интерес. По думите й по същия начин трябва да се прилага и правото на гласуване, т.е. да стане задължително.

Тя изтъкна, че нито едно от предложенията на Обществения съвет реално не е залегнало в крайните текстове, които депутатите приемат в комисия на второ четене и тази сутрин. Репуц се възмути още, че целият Съвет и ГЕРБ са настояли за падане на 4-процентната бариера, но управляващите са си направили оглушки по въпроса.

По думите й тази бариера, заедно със силно ограничения достъп до финансиране на непарламентарно представените партии и високите такси са медийно време при изборна кампания правят една комбинация, която поддържа върховенството на олигархичните партии и пречи  на гражданските честни политически формирования.

Според Репуц ЦИК ще бъде избирана по модела „Делян Пеевски", тъй като ще се избира от НС, а президентът вече няма да има никакви правомощия. Тя обърна внимание и на това, че според препоръките на Венецианската комисия и ОССЕ от избирателните ни списъци трябва да се изчистят близо 700 000 "мъртви души", което обаче не е направено.

Според същите препоръки трябва да се реорганизира и гласуването на българите в чужбина. Депутатите обаче остават глухи и за това, алармира Божидар Томалевски от ПП „Другата България". От 18 юли насам пътят към ада е постлан с добри намерения, обяви той, като допълни, че близо 1,5 милиона българи по света са лишени от възможността да упражнят конституционното си право да на глас.

Томалевски за пореден път се възмути от това, че вотът на българите извън страната има допълващ характер, а не пряк избирателен. Това според него противоречи на Конституцията, а Изборният кодекс е „заченат в грях". Той призна, че всички от гражданските организации, членуващи в Обществения съвет, са повярвали на добрите намерения на Мая Манолова да промени към добро изборните правила. Това обаче не се случва, обвини той червената депутатка.

От ПП „Другата България" порицаха Манолова и за това, че е излъгала за въвеждането на машинното гласуване, което е било от основните настоявания на гражданските движения. По думите им нито една политическа партия не е припознала идеята за сформиране на отделен МИР за гласовете от чужбина, което значи, че българските граждани извън страната могат да гласуват само за партии, без мажоритарен елемент или преференция.
В заключение, от партията обърнаха внимание на това, че всички тези предложения, които депутатите не са включили в Кодекса, са подкрепени с писмено становище дори от омбудсмана на страната.

Заради всичките нарушения при обсъжданията на новия Изборен кодекс, от Обществения съвет организират протест, който ще се проведе на 17 февруари от 18:30 часа със сборен пункт Орлов мост.