Тази ситуация съдържа някакво назидание към предходния парламент, защото показва какво можеше да бъде. Ако онзи ден най-интересната фигура в страната беше Слави Трифонов, сега интересната фигура е Румен Радев. Това заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

Според него в тази шарена ситуация има потенциален обществен капан - възможното увлечение към една фигура и "да ни се услади извънреден кабинет". Това по негови думи би се отразило върху демократичните рефлекси на обществото.

"В момента българското общество може да прояви системна грешка - да търси нова силна личност, която да замени старата силна личност, а не да търсим политики, дългосрочна визия, реформи, предупреди Симеонов.

Според него това е шансът на Радев. Проблемът обаче бил, че той кандидатства за президент, а не за премиер.

Румен Радев: ГЕРБ остави служебния кабинет с вързани ръце - заради бюджета и Плана за устойчивост
Обновена

Румен Радев: ГЕРБ остави служебния кабинет с вързани ръце - заради бюджета и Плана за устойчивост

Правителството ще реши до дни дали да внесе Плана за възстановяване и устойчивост

Анализаторът отбеляза, че българското общество не е толкова революционно настроено и само въз основа на анти-ГЕРБ вълна няма да даде решаващо мнозинство. Той е на мнение, че е важно кое би било "лепилото" и може ли президентът да бъде "политически патрон на едно такова обединение, както беше политически патрон на протестите".

Според Симеонов обществото не е тежко революционно настроено и не иска резки промени. "Ако иска промяна, то е да замени съществуващото с нещо сигурно. То вече не е склонно на големи предоверявания", коментира той.

Румен Радев заложи амбиция за демократично единодействие във втория си служебен кабинет

Румен Радев заложи амбиция за демократично единодействие във втория си служебен кабинет

Постави задачите: честни избори и Плана за възстановяване

По негови думи моделът, който служебното правителство очертава, може да се хареса на хората, тъй като след многогодишно управление винаги има нужда от известно освежаване.

Политологът отбеляза, че 30 години все някой нещо "изчегъртва".

Относно сегашните нагласи за ревизия и дали има свръхочаквания за такава, той заяви, че протестът е поляризирал обществото и единият лагер иска това, а другият ще го нарече реваншизъм.

Той не смята, че БСП върви към своя залез. "Корнелия Нинова е в режим на пълна откровеност - за всеки има лоша новина, нищо не е спестено", посочи още Симеонов.