Общински съветници от "Демократична България" в Столичния общински съвет (СОС) настояват парите за строежа на инсинератор да бъдат пренасочени към мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус и в помощ на бизнеса. Това се казва в позиция, изпратена до медиите.

Те искат мерки за омекотяване на икономическия удар и дълго отлагани инвестиции с отношение към здравословната среда на живот. 

ЕК: Проектът за завод за отпадъци по RDF технология не е спиран

ЕК: Проектът за завод за отпадъци по RDF технология не е спиран

Получена е молба за третата фаза на системата и ЕК готвят оценката си

Всички сериозни изследвания на COVID-19 доказват правопропорционална зависимост между замърсяването на въздуха, скоростта на разпространение и броя на жертвите. Според данните от Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта, инсталацията за изгаряне на RDF гориво ще добави във въздуха на София нови 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона ФПЧ годишно, се казва в становището.

В същото време изпитваме огромна нужда от финансов ресурс за закупуване на тестове, консумативи и медицинска техника за справяне с епидемията и минимизиране на риска от вторични пикове.

Фандъкова чу лъжи и пропаганда - RDF системата няма да се спира

Фандъкова чу лъжи и пропаганда - RDF системата няма да се спира

Предизборните твърдения на Паргов били безотговорни и манипулативни

По мнението на съветниците Столична община трябва да разполага с готов списък антициклични инвестиции за раздвижване на местната икономика и омекотяване на икономическия удар, който карантинните ограничения нанесоха на всяко столично домакинство и бизнес.

Те са категорични, че сред мерките в подкрепа на бизнеса няма място за проект със 100% импортно оборудване, който ще влоши здравето на софиянци, сериозно ще натовари столичния бюджет и ще затвори за десетки години напред пазарна ниша, в която могат да се развиват стотици фирми за рециклиране и екоиновации.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Одитът показва несигурност за бъдещи

Като конкретни стъпки от ДБ предлагат договорът за заем от 130 милиона лева от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да бъде прекратен и Столична община да запази максимална кредитоспособност, от която да се възползва при необходимост за справяне с кризата.

Част от гранта по ОП "Околна среда" в размер на 180 милиона лева трябва да бъде спешно пренасочена към оборудване на болници. Друга част - към дейности за повишаване на енергийната ефективност на училища и общински сгради като саниране и монтиране на фотоволтаични и отоплителни панели. Това е инвестиция в по-чист въздух и здравословна градска среда, която ще създаде допълнителна заетост в строителния бранш и ще снижи разходите на общината за поддръжка на тези сгради.

Опозиционни партии не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък

Опозиционни партии не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък

Проектът ще струва на общината 67 млн. евро

Припомняме, на 14 май 2019 г. имаше съмнение, че ЕК е спряла проекта за изграждане на завод за RDF отпадъци край София.

Според общинския съветник Симеон Славчев от "Политическа група 5" решението на Европейската комисия да спре проекта е в подкрепа на техните доводи, според които проектът е тотално сгрешен. Те се борят срещу неговата реализация. По-късно се оказа, че проектът за такъв завод не е спрян.

Според експерти технологията на този завод е от първите въглищни ТЕЦ-ове.

По думите на бившия екоминистър Нено Димов от 100% боклук заводът за третиране на битовите отпадъци в София вади 80% суровина, а отпадъците остават едва 20%.