1183 назначения от 01 януари 2011 г. до 15 август 2016 г. в Общинско предприятие "Чистота"-Пловдив са ставали непрозрачно, в нарушение на законодателството на Република България. Това гласи позиция на ДСБ, изпратена до медиите.

Данните са получени след като от партията са спечелили дело за достъп до информация. Екип на партията продължава да обработва данните.

Общинските предприятия в Пловдив са се превърнали в център за скрито купуване на гласове чрез партийни назначения с парите на пловдивчани, категорични са от тъмносинята централа.

Общинските предприятия имат задължението да обявяват свободните работни места в Агенция по Заетостта, за да може всички незаети, заинтересовани лица да бъдат информирани за съответната вакантна позиция. Ръководството на ОП "Чистота" е нарушило това свое задължение 1183 пъти, за да може да назначи кадри, на чиито глас управляващите разчитат по време на избори, се казва в позицията на ДСБ.

Те настояват кметът на Пловдив Иван Тотев да назначи проверка в ОП "Чистота", която да установи извършените нарушения. След като те се потвърдят, да поиска оставката на Директора на ОП "Чистота" със същите плам и енергия, с които бранеше даването на пловдивския панаир на олигархията в лицето на Георги Гергов, се казва в позицията на ДСБ.

От там настояват Общинския съвет в Пловдив да представят информация дали е нарушавана процедурата при назначенията в другите общински предприятия в Пловдив. Сигнал за нарушенията ще бъде подаден в правна комисия към ОбС Пловдив.

Против сме системното нарушаване на установените норми в законодателството от общинската администрация и налаганата дискриминация на партиен принцип, упражнявана върху пловдивчани, когато си търсят работа. От ДСБ-Пловдив припомнят, че не са подкрепили бюджета на общината за 2017 с основен аргумент, че това е бюджет на партийните назначения.