Ще запазим пълна приемственост по отношение на външната политика. Ще се стремим освен да задълбочаваме нашето европейското членство и взаимоотношенията ни с евроатлантическите партньори, да търсим приятелства във всички други посоки."

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си днес с посланиците, акредитирани в България. Премиерът подчерта, че страната ни ще води конструктивна политика, основана на всички международни конвенции, които България е подписала.

„Ще продължаваме стари приятелства и ще търсим нови", добави г-н Орешарски.

Премиерът запозна посланиците с мерките, които българското правителство е реализирало през първите 100 дни от управлението.

Той изтъкна, че усилията на кабинета са фокусирани върху икономическото развитие на страната и подобряването на конкуренцията, за да може България да се върне на пътя на растежа. Министър-председателят акцентира върху политиките на правителството - за насърчаване на предприемачеството и на инвестиционната активност, за намаляване на административната тежест и за подкрепата на малкия и среден бизнес.

Премиерът отбеляза още и увеличаването на заетостта като важна предпоставка за борбата с бедността.

Орешарски обърна внимание на необходимостта от реформи в образованието и здравеопазването, както и от връщане на доверието в институциите.

По отношение на борбата с корупцията той заяви, че е важно да се противодейства на причините и предпоставките.
„Такива мерки могат да се открият във всеки раздел на Управленската програма на кабинета", подчерта министър-председателят.

По отношение на конфликта в Сирия премиерът   изрази надежда той да бъде разрешен с политически и дипломатически средства.

Орешарски обърна специално внимание на въпроса с бежанците, който пряко засяга страната ни. Той отбеляза, че ако интензитетът на потока от бежанци остане същият, ще бъдем принудени да потърсим помощ.