Променят състава на Комисията за регулиране на съобщенията.

Това ще се случи след 15 дни, след като влезе в сила гласуваният днес проект за промени в Закона за електронните съобщения.

Депутатите гласуваха състава на комисията да бъде намален от 9 на 5 души, а мандатът на членовете й да намали с една годна.  

На практика от състава й ще отпаднат назначените от предишното мнозинство малко преди изборите трима члена на комисията от квотата на тройната коалиция и един представител на президентската институция.

Поради скъсяване на мандата на членовете предстои през април да бъдат направени и персонални промени.

Сред мотивите към законопроекта е посочена необходимостта от съкращения в раздутата администрация. Управляващите изтъкнаха, че предишното мнозинство прекомерно е увеличило състава на КРС, без да е имало необходимост от това и отправиха упрека, че това е направено само, за да бъдат устроени хора на бившата власт.

От ГЕРБ припомниха как е направено раздуването на състава на КРС през май миналата година и определиха това като груба политическа намеса в регулативния орган от страна на бившите управляващи.

Същите упреци по повод предлаганите промени отправиха и представителите на БСП към ГЕРБ. По думите на Мая Манолова това не се връзва с предизборните обещания на ГЕРБ да управляват с целия потенциал на нацията, защото по думите й целият потенциал на нацията не е от един цвят.

Любен Корнезов от БСП упрекна ГЕРБ в политическа чистка и определи проекта за промени  в закона като доказателство, че ГЕРБ прави антиправови стъпки.

От името на ДПС Метин Казак заяви, че ще гласуват против законопроекта, въпреки, че партията му няма представител в ДПС. Мнозинството не бива да окупира цялата власт, заяви той.