Особен търговски управител поема контрола над "Лукойл". Това стана ясно, след като депутатите приеха на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.  Вносители са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

Народните представители гласуваха със 122 гласа "За", 43 гласа "против", без въздържали се. "Зd" гласуваха 122-ма народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, докато 43-ма от партия "Възраждане", БСП и ИТН се обявиха против.

Законопроектът предлага назначаването на особен търговски управител в "Лукойл", който да е отговорен пред Народното събрание и контролиран от него. Той ще се избира по предложение на Министерски съвет. В изключителни случаи, при които няма действащо Народно събрание, особеният управител ще се назначава от Министерски съвет. Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации, както и от Народното събрание в цялост. Той ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат приемани от Комисията по икономическа политика и иновации.

Българското правителство трябва да прекрати използването на дерогацията на Европейския съюз, която й позволява да внася руски суров петрол до края на 2024 г.

Диверсификация на доставките на суров петрол и прилагането на правилата за достъп до отворена инфраструктура са ключови за осигуряване на конкуренция на българския пазар на горива, както и осигуряване на равнопоставен достъп до съхранение на рафинирани продукти и пристанищни услуги за всички търговци на горива.

След прекратяването на концесионния договор с Лукойл за експлоатация на петролния терминал "Росенец" следващата стъпка е отпадането на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка. В случай, че компанията не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството ще трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от Лукойл, под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Законопроектът отговаря на изискванията на Закона за нормативните актове, указа за неговото прилагане и на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

По график рафинерията в Бургас минава към неруски петрол

По график рафинерията в Бургас минава към неруски петрол

Кабинетът готви конкретни мерки за намаляване на рисковете

По време на депатите в рамките на първо гласуване на Законопроекта депутатите кръстосаха шпаги за това може ли "Лукойл" да работи с неруски петрол.

Първото изказване що се касае до суровия руски петрол логично направиха първо от парламентарната група на "БСП за България". Румен Гечев заяви, че вносителите ги е срам да обяснят законопроекта си. Законопроектът е пълна политическа акция без икономически последици на НАП и другите институции и служби на държавата, посочи Гечев.

"Нашите юнаци не искат да внасяме евтин суров петрол, а скъп суров петрол", каза той и добави, че България ще е подложена на удари що се касае до суровото гориво. Нещата на българския пазар стават от страшни по-страшни, защото "Лукойл" няма как да премине на производство на друг петрол, защото въпросът с доставките на горивото все още не е решен, предупреди Румен Гечев.

Той очаква цената на бензина и дизела да растат още повече, а цената ще я платят българските граждани.

Депутатът от ДПС и председател на Комисията по икономическа политика и иновации Хамид Хамид се заяде с колегата си от БСП Румен Гечев, който по думите му знаел истината, но не я казвал. Иначе говорил от трибуната на Партийния дом като руския посланик в България Елеонора Митрофанова. Хамид определи и като несъстоятелни твърденията на червения депутат, че цените на горивото щели да скочат.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев призова Гечев да не говори неверни неща. Целта на управляващите е "Лукойл" да мине на неруски петрол. "Лукойл" не е започнал процесът по преминаване на неруски петрол, а време за чакане няма. Разчетите, в които може да мине компанията към неруски петрол, е между 3 и 6 месеца, посочи Мирчев, според когото това не се случва, защото БСП и служебните правителства на Румен Радев обслужвали "Лукойл".

Шефовете на "Лукойл" минаха през кабинета и президента за дерогацията

Шефовете на "Лукойл" минаха през кабинета и президента за дерогацията

От рафинерията очакват запазване на срока й до края на 2024 година

Депутатът от "Възраждане" Деян Николов заяви, че формацията на Костадин Костадинов няма да подкрепи законопроекта. Крайните потърпевши ще бъдат хората, рискуваме проблеми с цените на горивата, рискуваме по-висока инфлация, изброи Николов. Той се надява новата управляваща коалиция, играейки си с огъня, да загуби доверието на американците и да има нови предсрочни парламентарни избори.

Христо Проданов от БСП защити тезата на социалистите, че България няма как да получава по-евтин суров петрол от руския.

Искрен Митев от ПП-ДБ добави, че една руска компания ("Лукойл" - б.р.) получава евтина суровина, произвежда горива на ишлеме за швейцарската си компания и я продава на българските граждани. Това е един от големите проблеми, посочи Митев. Явор Божанков пък се обиди на Румен Гечев, че определя народните представители като "майкопродавци".

Тошко Йорданов от ИТН посочи, че формацията на Слави Трифонов няма да подкрепи законопроекта. ИТН не са против разрешенията на ЕС, но не одобряват прякото участие на сегашния финансов министър Асен Василев, който не е фен на Русия.

Шефът на НАП си прави сметките без парите на "Лукойл"

Шефът на НАП си прави сметките без парите на "Лукойл"

Не е открил финансово обвързващ документ и плащането на данъка е на добра воля