Очакванията на политическите анализатори са, че оставката на правосъдния министър Цецка Цачева може да доведе до щета преди изборите. До такава констатация стигнаха в студиото на Нова телевизия Татяна Буруджиева и Георги Харизанов.

Припомняме, вчера министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка, след като е имала разговор с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, на която сама е пожелала да напусне правителството. Причината е купеният от нея апартамент на занижени цени в елитния столичен квартал "Изток". Малко по-късно оставка подаде и заместник-министърът на спорта Ваня Колева.

Според Буруджиева три са основанията да се смята, че оставката на правосъдния министър Цецка Цачева може да бъде петно, отколкото белег. Първо - оставката е много далече от изборите и ГЕРБ могат да я компенсират. Много е важно обаче кога и какви неща ще се направят.

Цачева искала с оставката си да свали напрежението около Борисов

Цачева искала с оставката си да свали напрежението около Борисов

"Всеки трябва да отговаря сам за себе си"

Второ - самият факт, че не става въпрос за придобити имоти едва вчера, това не дава възможност оставките да са преди самите изборите, защото това ще е удар под кръста. Не бива да забравяме, че избирателите на ГЕРБ имат своите мотивации да ги подкрепят, но оставките няма да ги разколебаят.

Трето - ГЕРБ имат всички основни възможности да реагират и минимизират петното, но щета определено има.

Отношение по темата взе и приближения до ГЕРБ и Борисов Георги Харизанов, който е изпълнителен директор на телевизия "Европа", коментирайки, че е голяма щетата, която ще се види в изборния ден, но всичко преди него ще бъдат трактовки.

По думите му оставките ще доведат до пресоляване на манджата на политиците, но имало време мачът да се обърне и да се превърне в позитив. Харизанов подчерта, че паралелът между ГЕРБ и БСП можел да избоде очите на аудиторията.

Борисов прие оставката на Цецка Цачева
Обновена

Борисов прие оставката на Цецка Цачева

Натиск категорично не е имало от страна на премиера, твърди тя

Според него има достатъчно време и какви действия могат да бъдат предприети срещу председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, ще стане ясно, като се върне в България. Припомняме, Цветанов е на посещение във Вашингтон.

Харизанов изтъкна, че Цветанов нееднократно бил показвал, че може да се жертва в името на общия интерес, ако се налага и темата носи негативи.

Буруджиева също е на мнение, че скандалът се състои в това как едни хора са публични личности и могат да придобиват апартаменти на непазарна цена. Тя не знае как се излиза от такава ситуация, защото става въпрос за два месеца преди изборите и за основна фигура в тях.

Бившият началник на кабинета на Сергей Станишев иска да знае какви мерки ще се предприемат, но не може да си представи, че ГЕРБ ще се разделят с Цветанов по някакъв начин.

"Щетата е нанесена и оттук нататък въпросът е в нейното минимизиране", коментира Буруджиева и посочи, че ГЕРБ не трябва да нанасят вреда и щета в твърдите избиратели.

Тя е категорична, че малката коалиция няма да пренесат скандалите помежду си с по-големия партньор. Според Буруджиева БСП са много по-разединени.

"Всички се напъват да загубят изборите, отколкото да ги спечелят", смята политическият анализатор.

Харизанов също не смята, че идва края на ерата на Цветанов в партията. По думите му скандалът с апартаментите е етичен казус, който дразни много хората. Според политическия анализатор законов проблем няма, защото става въпрос за изповядване на сделка - замяна на един имот с друг имот.

Харизанов изтъкна, че до настоящия момент този казус показва разликата между ГЕРБ и всички останали партии. Според него обаче БСП ще изгубят много повече сила от окончателното формиране на листата им за евроизборите, от което могат да се възползват ГЕРБ и да вземат правилните решения.

Припомняме, на вчерашния си редовен конгрес ВМРО обявиха, че одобряват решението на правосъдния министър, което определиха като морален акт на добър специалист и добър български политик. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също коментира оставката и заяви, че очаква размествания в кабинета на Борисов.

ВМРО одобрява оставката на Цачева

ВМРО одобрява оставката на Цачева

Партията няма да излъчва нов правосъден министър