За максимално увеличаване на броя на наблюдателите от ОССЕ и ПАСЕ на предстоящите избори настояват от Гражданско сдружение "Достойнството на един народ" - ДЕН.

В писмо до медиите те се възмущават от окончателно приетите промени в Изборния кодекс, плод на арогантните последователни усилия на управляващите. Те ще изпратят писма до двете международни организации с описание за невъзможността за обективност на изборните резултати при току що приетите изборни правила.

Властта остава сляпа и глуха към исканията на хората, и на евроатлантическите ни партньори, въпреки тримесечните протести за оставка на правителството и на главния прокурор, пишат хората на Найден Зеленогорски.

В България няма върховенство на правото, корупцията по високите етажи на властта е с размерите на пандемия, свободата на словото и човешките права се потъпкват, пишат от ден след гласуваната в ЕП резолюция за спазването на върховенството на закона в страната ни.

България продължава да е най-бедната в ЕС, с драматични проблеми в областта на администрацията, сигурността, енергетиката, здравеопазването, образованието, културата, гласи позицията на ДЕН, в която не се посочват варианти за положителна промяна на тази ситуация.

"Управляващите гласуваха тези промени в Изборния кодекс с една единствена цел - да компенсират с манипулации и фалшификации на изборния процес огромния спад в популярността си. Прехвърляйки на ЦИК отговорността за подсигуряване на машинното гласуване, те взривяват възможността за изпълнението на закона", гласи позицията.

Според гражданското сдружение така за неизпълнение на Изборния кодекс може да се въведе отново хартиеното гласуване, а ЦИК да поемат вината за невъзможността за провеждане на машинното гласуване. Те смятат, че с възлагането на държавната фирма "Информационно обслужване" да обработва данните от изборите има план за опорочаване на изборите.

Властта не направи нищо за възможността да гласуват и нашите сънародници от чужбина Технологията на създаването на протоколите в СИК, чрез ръчно, а не машинно преброяване, създава възможности за нелегитимна, противоречаща на закона престъпна намеса, която би гарантирала победа на управляващите, пишат от ДЕН.

Според тях отказът за изчистване на избирателните списъци от "мъртви души" и въвеждане на активна регистрация допълнително затруднява провеждането на честни избори.

Припомняме, президентът оспорва смесеното хартиено - машинно гласуване в секциите над 300 души и за това наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Президентът не приема натоварването на ЦИК с осигуряването на машинния вот (от ЦИК не знаят къде ще се съхраняват машините, изтъкнаха, че няма време за осигуряване на машини - б.р.). С ветото си Румен Радев оспорва възможността на референдум гражданите да се произнасят по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

На заседание на Правната комисия на 7 октомври ветото бе отхвърлено.