Депутатите от ГЕРБ предлагат промени в Закона за търговския регистър. На брифинг в сградата на парламента председателят на правната комисия Анна Александрова посочи, че целта е намаляване на административната тежест.

С предложените промени се създава единна точка за подаване на документи. Най-често ползваната услуга от бизнеса е подаването на отчети. Те се подават в няколко институции.

С един софтуер институции ще подават данните помежду си, което ще спести време на бизнеса. Това е поредната мярка, която внасяне за намаляване на административната тежест за бизнеса, доволен е Красимир Ципов. Всички работодателски организации подкрепят законопроекта.

Търговският регистър отново може да спре

Търговският регистър отново може да спре

Агенцията по вписванията има 20 дни, за да намери 120 терабайта дисково пространство

Припомняме, че Търговският регистър се срина на 10 август 2018 г. От Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още същия ден. Това обаче не се случи.

На 16 август бившият вече директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заяви че няма засега намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща."

На следващия ден - 17 август, се състоя среща между премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Срещата не бе оповестена предварително.

Премиерът Бойко Борисов изказа недоволството си от ръководството на Агенцията по вписванията заради срива. Борисов обаче заяви, че смяна на ръководството и уволнения няма да има, докато кризата не се овладее.

Въпреки това Даскалова подаде оставка още същия ден - 17 август.

Прокуратурата, ДАНС и МВР са сезирани по случая.

На 17 август беше възстановено и подаването на данни от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция "Електронно управление".

Регистърът започна да функционира напълно чак на 27 август

Търговският регистър отново може да спре

Търговският регистър отново може да спре

Агенцията по вписванията има 20 дни, за да намери 120 терабайта дисково пространство