Централната избирателна комисия няма да налага санкции по вчерашните сигнали за агитация от премиера Бойко Борисов и новоизбрания президент генерал Румен Радев. Това съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР.

И двата сигнала бяха подадени в комисията. Имаше предложение и по двата сигнала да бъдат санкционирани за агитация в предизборния ден, които не събраха обаче необходимото мнозинство от две трети. Сега те са оставени за сведение.

По време на гласуването за втория тур имаше повече сигнали за нарушаване забраната за публикуване на резултати от социологически проучвания.

Според Томов този въпрос се нуждае от обществен дебат. Има ли смисъл да има такова ограничение - да не се съобщават изборни резултати или няма смисъл.

Във всеки случай санкциониращите възможности на ЦИК очевидно не спират нарушителите и ще ги глобим всичките, но явно те си калкулират глобите в разходите по експериментите, обясни говорителят на ЦИК.

Припомняме, при почти 100% обработени протоколи, 2 049 260 избиратели са гласували за Румен Радев, за Цецка Цачева - 1 249 043 избиратели. Румен Радев е спечелил подкрепата на всички гласоподаватели във всички областни градове. Недействителните бюлетини от втория тур на изборите за президент са значително по-малко в сравнение с първия, а именно 25 487 бюлетини. Отговорът "Не подкрепям никого" е даден от 154 521 души.