Това е тежък удар по конституционализма. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков по повод единодушното решение на депутатите да не получават заплати във времето на извънредното положение.

Той поясни, че не е участвал в това гласуване, както и още 50 депутати. По негови думи ни е споходила "конституционна чума".

Според Марков това решение е срамно и е първа стъпка към ликвидиране на депутатите. Той посочи и че въпросното решение е нищожно, защото е издадено от некомпетентен орган, тъй като статутът на конституционно основани органи може да бъде променян единствено от Велико народно събрание.

Депутатите се отказаха от заплата до края на извънредното положение

Депутатите се отказаха от заплата до края на извънредното положение

Със заплатите на депутатите са свързани възнагражденията на премиера, министрите, както и на президента

Марков изтъкна, че никой парламент досега не си е позволявал да направи това, което е направило настоящото Народно събрание. Наруши елементарно принципа на правовата държава - дарението е личен и доброволен акт, обясни той. Според него всеки депутат има право да дари на когото иска - да избере болница или лекарски екип, на които да дари.

За пръв път в историята на демократична България Народното събрание си позволява по безскрупулен и инфантилен начин да отнеме и да спре изплащането на възнаграждение на държавни служители, след като има точка в Конституцията, която гарантира правото на всеки, който е извършил някакъв труд, да получи възнаграждение, категоричен бе Марков.

В подкрепа на думите си той се позова на Конституцията, съгласно която основните права на гражданите, каквото е правото на възнаграждение, са неотменими.

Депутатите се цакат с топла бира за замразяване на заплатите си
Обновена

Депутатите се цакат с топла бира за замразяване на заплатите си

БСП иска трайно замразяване на депутатските заплати

Марков подчерта, че Народното събрание не е работодател на депутатите и затова те получават възнаграждение по силата на Конституцията, а парламентът само определя размера на това възнаграждение.

Според депутата премиерът Бойко Борисов се справя добре с овладяването на здравната "чума" и добави, че очаква да се справи така добре и с "конституционната чума". Той настоя народните представители да се съберат и да гласуват, че се съгласяват да не получават заплатите си, а да ги дарят, където всеки посочи, че желае да отиде неговото възнаграждение.