Премиерът Кирил Петков издаде заповед, с която отменя заповедта за назначаване на Иван Демерджиев на длъжността заместник-министър на вътрешните работи.

Това се случва, след като Демерджиев сам се отказа от поста.

В отворено писмо той обясни, че в последните месеци е водил разговори с правителството за пост, от който да продължи своята решителна борба с корупцията. Демерджиев е имал свои "съображения и обструкции" за мястото си в МВР, които са продължили и след съобщението от страна на пресцентъра на МС за назначаването му. Според него това не е позицията, "от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото".

Припомняме, Иван Демерджиев наследи на поста служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов, когато той стана конституционен съдия. Демерджиев подкрепи напълно инициативите на своя предшественик за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, вкл. и конституционното дело, закриване на специализираното правосъдие и др. Допълнително Демерджиев внесе искане за наказание на главния прокурор Гешев и заместника му Цветанова, тъй като те са скрили информация за това как се разпределят делата на прокурорите.

Иван Демерджиев се отказа да е зам.-министър на Рашков

Иван Демерджиев се отказа да е зам.-министър на Рашков

Друг пост, за който бе спряган Демерджиев, бе за шеф на новата комисия КПКОНПИ