Парламентарното сътрудничество между Република Северна Македония и България могат да засилят междуинституционалния диалог и да създадат перспективи за развитие на добросъседските отношения.

Това подчерта българският посланик в Скопие Ангел Ангелов по време на среща с председателя на Националния съвет за европейска интеграция в Събранието на Република Северна Македония Александър Николоски.

Информацията е на МВнР.

Андрей Ковачев: Над 140 000 души от Северна Македония са с българско гражданство

Андрей Ковачев: Над 140 000 души от Северна Македония са с българско гражданство

Много все още се страхуват...

Двамата обсъдиха актуалното състояние на двустранните отношения, сътрудничеството в контекста на европейската интеграция на Скопие. Споменати бяха и възможностите за връщане на доверието между България и Република Северна Македония в рамките на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

С Бяла книга аргументират българската позиция по РСМ

С Бяла книга аргументират българската позиция по РСМ

България не трябвало да отстъпва от позициите си, съветва доц. Спас Ташев

Припомняме, на 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември 2019 г., която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония. През 2020 година Македония едностранно прекрати разговорите за общата ни история, с аргумент вътрешнополитическата обстановка в страната. Работата на комисията беше възобновена, но отново без особен успех.

Междувременно премиерът на Македония направи няколко взаимно изключващи се изказвания. В изказванията му се виждат две линии - едната за вътрешнополитическа употреба и друга за четене и слушане от страна на българите.