Парламентът даде зелена светлина за старт на покупката на боен самолет и кораб за въоръжените ни сили.

След няколкочасови дебати, 123 депутати гласуваха "за", 29 - "против" и четирима "въздържал се" по въпроса за самолета. Корабът за ВМС получи подкрепата на 111 депутати, против бяха 30, 2 гласуваха въздържал се.

Бедна България няма пари за нова ескадрила, убеден социалист

Бедна България няма пари за нова ескадрила, убеден социалист

От РБ предупреждават обаче, че е опасно да ремонтираме старите МиГ-ове

Началникът на отбраната Константин Попов, който бе в пленарна зала, заяви че думата, която му идвала днес на ум е „започнахме”. Започнахме възраждането и модернизацията на Българската армия, изтъкна той от трибуната, като благодари за дългия дебат, защото се давало послание към армията и народа.

Военният министър Николай Ненчев заяви, че моментът е исторически. Средата за сигурност в югоизточна Европа е несигурна, каза той. България трябва да излъчва сигурност, допълни министърът.

Защо никой от НАТО не ни подарява самолети, питат от „Атака”

Защо никой от НАТО не ни подарява самолети, питат от „Атака”

Защото не сме съюзници, а лакеи

Армията се задъхва от старо руско въоръжение, оплака се Ненчев и подчерта, че ще се бори за повишаване статуса на военните.

Нова техника е необходима, обясни военният министър, като коментира, че за него отбраната и сигурността са национални приоритети.

Припомняме, по време на дебата преди седмица в бюджетната комисия финансовият министър Горанов съобщи какви ще са схемите за разплащане за самолетите и кораба.

Има ли депутати в конфликт на интереси за покупката на нов боен самолет и кораб?
Обновена

Има ли депутати в конфликт на интереси за покупката на нов боен самолет и кораб?

При удължаване ресурса на МиГ-овете нямало комисионни

Предстои да се реши най-важният въпрос – какъв вид самолет ще вземем и дали ще е нов или втора ръка.

Това, което днес реши НС е „обръщаме се с лице към армията”, коментира след гласуването началникът на отбраната генерал Константин Попов. Военните искали да видят отношението на депутатите към армията ни. Той е доволен от днешното решение.

Депутатите втрещени от нужните пари за нов боен самолет и кораб
Обновена

Депутатите втрещени от нужните пари за нов боен самолет и кораб

Депутати сравняват МиГ-овете с Гогол и Горки, а американските - със Стайнбек

За това кога ВВС и ВМС ще получат новите придобивки той е категоричен: „колко по-скоро, толкова по-добре”. 2018-2019 били съвсем реалистични срокове да получим новите машини.

Генерал Попов се надява скоро да види и проекта за нова бойна машина за Сухопътните войски в пленарна зала. Надявам се НС да бъде с лице към българската армия, подчерта началникът на отбраната.

МиГ 29 категорично трябва да продължи да лети, подчерта генерал Попов на въпроса на News.bg за критиките, че е по-добре да ремонтираме нашите самолети. Взети са необходимите мерки, надявам се да имаме успех в тази посока, допълни той.

През 2016-та купуваме половин ескадрила изтребители?

През 2016-та купуваме половин ескадрила изтребители?

Вероятно е да се сдобием и с фрегати, загатна финансовият министър

Искаме да градим интегрирано българска армия - ВВС, ВМС и Сухопътни войски, обясни Константин Попов. Заедно всички вървим напред, допълни началникът на отбраната.

Що се отнася до политическите спорове дали ще си купим нов или стар самолет началникът на отбраната коментира, че не иска да влиза в тези спорове. Ще бъдем абсолютно професионални, абсолютно честни и ще дадем най-доброто, което можем, ще бъдем достатъчно ясни и категорични, увери той.

Припомняме, експертите тепърва ще посочат каква ще е летателната ни машина. Първо те ще отправят запитване към фирмите. След това започва анализът на договора, математическо изчисление на параметрите. Константин Попов увери, че добре ще се огледат условията.

Началникът на ВВС генерал Румен Радев изтъкна на свой ред, че решението имало стратегическо значение за въоръжените сили и за страната ни.

Ние не купуваме самолети на парче, отчете още пилот номер едно за решението на залата днес. Той се надява да се избере най-доброто за страната ни.

До края на юни ще получим още два ремонтирани двигателя и от Полша, стана ясно от думите му. Два получихме още през декември. До края на ноември получаваме и последните два. Това бил нужният минимум.

Тези шест двигателя не решават изключително острите проблеми с поддръжката и експлоатацията на МиГ 29, подчерта обаче Радев. Нямало проблем с ремонтираните двигатели.