Парламентът спешно (в „12 без 5”) започва процедура за избор на нов шеф на КФН, след като мандатът на Стоян Мавродиев изтича.

БСП обаче са недоволни от правилата за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Комисията на финансов надзор.
"Тези правила ни дават само няколко дни, за да се вземе стратегическо решение за КФН", обяви социалистът Румен Гечев по време на заседанието на парламентарната Бюджетна комисия.

Все пак правилата бяха приети с 9 гласа "за", 3 "против" и 2 "въздържал се".
Предложенията за кандидат-председател на КФН ще се правят от народни представители или от парламентарни групи. Те се внасят в Бюджетната комисия чрез председателя на НС в 5-дневен срок от приемането на процедурните правила.

Кандидатът трябва да има не по-малко от 5 години в сферата на правото, икономиката или финансите през последните 10 години.
Преди да изслуша кандидатите Комисията по бюджет и финанси проверява документите им и дали отговарят на изискванията за длъжността. Изслушването ще бъде на открито заседание, като всеки претендент ще има 20 минути за представяне на концепцията си.

Отказът на кандидат от участие в изслушването не спира процедурата. За да бъде избран, кандидатът, той трябва да получи повече от половината гласове на присъстващите депутати.

Според БСП този избор трябвало да бъде направен много отдавна. Още преди няколко месеца поставили въпроса, напомни Гечев. "Недопустимо е в една правова държава да се нарушават изискванията в Конституцията и сроковете за избор на ръководители в ключови органи в българската държава", се възмути Гечев.

"По-добре късно, отколкото по-късно", отвърна шефката на Бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й, тези правила трябва да бъдат приети час по-скоро и внесени в пленарна зала. "Не виждам нищо по-различно в тези правила от тези, които досега сме обсъждали", подчерта тя.

Гечев обаче смята за недопустимо, че правилата се предлагат в последния момент, преди края на сесията. Регламентът отговарял на правилата, които досега са обсъждани, но социалистът се възмути, че ги получили едва преди 20 минути.

"Не сме против процедурата, която е закъсняла, а против начина, по който ще бъде гласувана", обяви Гечев. БСП не подкрепиха правилата.