Президентът Румен Радев, макар и в отсъствието на действащ парламент, да събере представители на ръководствата на политическите сили от 47-ото Народно събрание, за да обсъдят състоянието на националната сигурност и мерките за защита на страната.

Това пишат от "Демократична България" в открито писмо.

Припомняме, в състава на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) влизат и ръководствата на парламентарно представените партии и председателя на парламента, а в момента страната ни е в предизборна кампания и се води от служебно правителство. 

По-рано през деня държавният глава Румен Радев свика консултативна среща, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна. В срещата участваха силовите министри от служебния кабинет на Гълъб Донев, самият премиер, ръководители на спецслужби. 

Румен Радев свиква консултативна среща заради ескалацията на войната в Украйна

Румен Радев свиква консултативна среща заради ескалацията на войната в Украйна

На нея ще бъдат обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера

Според политиците от формацията "Консултативните срещи между президента и назначени от него министри нямат широка легитимност".

"Липсата на парламент е само формално оправдание да не се свиква Консултативен съвет за национална сигурност, но не може да бъде извинение да не се търси максимална политическа легитимност на решенията срещу надвисналите над нацията заплахи", настояват от коалицията.

Според тях от действията или бездействието на институциите зависи сигурността на всеки един от нас, затова не можем нито да се предоверяваме, нито да разчитаме някой да носи непосилна за него тежест. 

Русия уточнява, че не иска конфликт с НАТО и САЩ и не заплашва с ядрена атака

Русия уточнява, че не иска конфликт с НАТО и САЩ и не заплашва с ядрена атака

Москва обвивяна Вашингтон в неспособност да води преговори

"Откровения ядрен шантаж, безотговорното подлагане на ядрена инфраструктура под риск, хвърлянето на нови стотици хиляди души в огъня на конфликта и заграбването на големи територии от суверенна Украйна са непосредствена заплаха за сигурността на цяла Европа", пишат от ДБ.

Според коалицията, българският президент и служебното му правителство мълчат и бездействат докато ядреният шантаж и ескалацията на империализма са реална и непосредствена заплаха за сигурността на България като страна в близост до театъра на военните действия.

От коалицията искат да бъдат информирани и да оценяват състоянието на бойната готовност на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, както и инструментите на предна отбрана на НАТО на наша територия, готовността за защита на населението от оръжия за масово поразяване и при ядрени и други инциденти, състоянието на гражданска защита. Искат да оценяват и щетите от хибридни руски атаки и проникване в институциите и обществото. 

Пожарникарите се безпокоят, че с орязан бюджет не могат да спасяват хора

Пожарникарите се безпокоят, че с орязан бюджет не могат да спасяват хора

Предупреждението от синдиката е след вземане на 7 млн. лв. от бюджета на спасителите

Те задават дневен ред на искано от тях заседание на КСНС още в началото на следващата седмица:

- засилване на противодействието на дезинформация и пропаганда на Кремъл в България, насочена към разделение и противопоставяне в обществото, влияние върху изборния процес и откъсване на България от позициите на съюзниците от НАТО и ЕС;

- проверка и засилена подготовка за преминаване в по-висока степен на готовност на системата за гражданска защита и устойчивост при ядрени и други опасни аварии, подривни действия по критичната инфраструктура, засилване на киберустойчивостта и енергийната сигурност;

- подготовка за недопускане на инфилтрация на агенти на влияние и разузнавателна дейност при очакваната вълна на "бягащи от мобилизацията" руски граждани;

- подготовка за потенциална бежанска вълна при интензифициране на военните действия в Украйна в резултат на мобилизацията на стотици хиляди военни от руска страна и хвърлянето им на фронта;

- засилване на мерките по предна отбрана на НАТО на наша територия, особено в сферата на въздушен и морски суверенитет, разполагане на многонационални сили, повишаване на отбранителния ни потенциал по програмата "наем-заем" за преодоляване на очевидните дефицити във въоръжението и техниката;

- приемане на конкретна програма за подпомагане на Украйна с въоръжение и техника, включително и ремонт у нас.

"Настояваме до свикването на новото 48-о Народно събрание да се провеждат редовни политически консултации в този подобен на КСНС формат. Настояваме премиера да поеме отговорност и да свика Съвета по сигурността към Министерски съвет и да де отчет за резултата от проведеното заседание и взетите решения", пишат от ДБ (запазен е автентичният правопис - б.р.).

Нараства натискът върху Шолц да изпрати модерни танкове в Украйна

Нараства натискът върху Шолц да изпрати модерни танкове в Украйна

Той идва от опозицията и коалиционните партньори

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова от Петрич призова всички лидери на партии да не допускат България да бъде въвлечена във война.

"Международната обстановка се усложнява в последните 48 часа. Повишават се рисковете и расте опасността за тежки последици от войната. Това ни поставя пред изключителната отговорност за вземане на съдбоносни за българския народ решения", каза Нинова. 

По думите й предизборната обстановка е допълнителна трудност, защото ситуацията се използва за трупане на партийни или лични дивиденти.

Русия уточнява, че не иска конфликт с НАТО и САЩ и не заплашва с ядрена атака

Русия уточнява, че не иска конфликт с НАТО и САЩ и не заплашва с ядрена атака

Москва обвивяна Вашингтон в неспособност да води преговори

"Призовавам всички лидери на партии да не допускаме България да бъде въвлечена във война. Нашите идеологически различия остават. Нашата битка стар - нов модел на управление също. Но съм сигурна, че никой не иска България да участва във война. Нека гарантираме на българския народ, че няма да го допуснем. Няма по-висше благо от мира", допълни Корнелия Нинова.