Президентът Румен Радев свиква консултативна среща заради ескалацията на войната в Украйна, съобщават от прессекретариата на президентството. На нея ще бъдат обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера.

В срещата ще вземат участие министър-председателят Гълъб Донев, заместник министър-председателят по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник министър-председателят по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, заместник началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков и директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев.

Припомняме, че преди дни руският държавен глава Владимир Путин обяви частична мобилизация, като привика на активна военна служба 300 000 резервисти. Западните страни осъдиха остро този ход и подчертаха, че това ще ескалира конфликта в Украйна. По същото време бяха инициирани и референдуми в ЛНР, ДНР, Запорожие и Херсон за присъединяването им към Руската федерация. Владимир Путин заяви, че е готов да използва всичките си налични оръжия, дори и ядрени, за да защити териториалната цялост на Русия.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов подчерта, че пряка опасност за националната сигурност на България няма.