Ако ген. Стефан Янев е служебен премиер, то президентът Румен Радев ще бъде водещ. Янев не е толкова ярка политическа фигура. Това заяви пред БиТиВи политологът Първан Симеонов.

По-късно днес се очаква държавният глава Румен Радев да обяви състава на служебното правителство и отделно да издаде друг указ за прекратяване дейността на 45-ото народно събрание. 

Стефан Янев бе служебен вицепремиер и служебен министър на отбраната в кабинета на Огнян Герджиков (2017). Сега е секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев.

Нинова: БСП не е предлагала министри за служебен кабинет

Нинова: БСП не е предлагала министри за служебен кабинет

В публичното пространство се тиражират няколко имена

Ако Бойко Рашков е там (в състава на служебния кабинет - б.р.), това издава амбиция за ревизия. По-скептичен съм за бързината на масовото съзнание. От протестите насам мина повече от половин година и те се материализираха в урните, все едно са били вчера.

По думите на Румяна Коларова, която бе другият гост в студиото, служебните правителства играят буфер, който омекотява негативния вот срещу управлявалата партия. Тя даде пример с кабинетите "Костов", "Сакскобургготски", които имаха пълен мандат.

Честни избори, без зависимост от ГЕРБ очакват политици от служебното правителство

Честни избори, без зависимост от ГЕРБ очакват политици от служебното правителство

"Да си свърши работата, да е адекватно"

Два месеца са много за избирателите, каза Коларова.

Всяка една от тези фигури има противоречива биография, каза Коларова за очакваните имена от служебното правителство. Имаме второ издание на кабинета "Инджова", което донесе негативи на президента Желю Желев. Благодарение на Инджова всички забравиха, че последните решения на кабинета "Беров" бяха синхронизирани с БСП, че осем министри в неговия кабинет бяха от БСП. Да видим кои ще са фигурите в служебния кабинет, призова Коларова.

Качеството на служебното правителство е от значение за следващия парламент

Качеството на служебното правителство е от значение за следващия парламент

46-то НС може да включва участието на 5, 6 или 7 политически формации. Със сигурност, за да излъчи то правителство ще са необходими много усилия, преговори и постигане на съгласие вероятно между три политически сили

За задачите на служебния кабинет Симеонов призова те да не се поддадат на натиска за въпросите с РС. Македония. Позицията за РСМ е по време на парламент, а сега има натиск до юни да решим, каза Симеонов.

Може да се наложи интерпретация, че Слави Трифонов има шанс или че вече имаше шанс. Ако Бойко Борисов не спре да говори, ще продължи да навлича омразата към себе си и ще стане - "той падна, дайте да го доубием". Голямо доверие на изборите в България има само когато дойде голям месия. Приемането на изборните правила е в 12 без 5. Партията на Слави вярва, че ще има повече гласове в чужбина, каза той. Фокусът са президентските избори.

Борисов подозира план за дълго служебно правителство

Борисов подозира план за дълго служебно правителство

Но защо не го освобождават - аз, премиер в оставка, не желая да представлявам държавата...

Според Първан Симеонов сегашните политици са приели ролята "всеки срещу всеки". Беше всеки срещу Борисов, сега е всеки срещу всеки. Нинова казва какво мисли, не говори като политик, обясни той.

За Комисията по ревизия на управлението "Борисов" той обясни, че хората са много отвратени от начина, по който изглежда бизнесът в България, да нямат големи очаквания, така изглежда първото поколение капиталисти. Според Коларова комисията е предизборна кампания.