Започна официалното посещение на Техни Императорски Височества принц и принцеса Акишино у нас. Визитата им е по покана на президента Георги Първанов и по повод 50-та годишнина от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония. Отбелязването на годишнината е под патронажа на българския президент и принц Акишино.

По време на срещата българският държавен глава изрази задоволство от динамичното развитие на традиционно приятелските отношения и ползотворното сътрудничество между България и Япония.
Той сподели своята увереност, че партньорството между двете страни в политическата, икономическата, културната и образователна област ще достигне по-широки измерения и ще се изпълва с ново съдържание на двустранна основа и в рамките на всеобхватния диалог ЕС - Япония.

Принц Акишино прочете специално послание от императорското семейство към българския държавен глава и неговата съпруга, в което Техни Величества император Акихито и императрица Мичико поздравяват президента Първанов и съпругата му и оценяват високо добрите и приятелски отношения между двете страни и техните два народа и изразяват увереност във възходящото им развитие и занапред.

Като приоритет в развитието на двустранните отношения президентът Първанов изтъкна засилването на икономическите връзки, разширяването и балансирането на стокообмена, привличането на японски инвестиции.

Георги Първанов изрази признателност за получената от Япония значителна и последователна подкрепа в икономическата, социалната, образователната и културната област в периода на преход, възлизаща на близо 1 млрд. евро.

По време на разговора бе подчертано важното място, което интензивният културен обмен заема в отношенията между България и Япония и в основата на който е споделеното желание за сближаване между хората и за взаимно опознаване на културата и традициите на двете страни.

Отбелязано бе успешното представяне на широк спектър от български културни прояви в Япония и ежегодно провежданите Дни на японската култура в България. През есента на тази година ще се проведе юбилейното 20-то издание на Дните на японската култура в България.