България се превърна в боксовия чувал на Европа.

Това заяви в ефира на БТВ лидерът на ДСБ Иван Костов.

По думите един от сигналите за с това са корупционните практики в страната.

Трябва много сериозна политическа позиция по отношение на политическата корупция, категоричен бе Костов.

Според него при едно бъдещо управление задължително трябва да се създаде голяма пропаст между управляващите и корупцията. В противен случай, заяви лидерът на ДСБ, хората си мислят, че едните крадци си тръгват и на тяхно място идват другите крадци и добави - на власт идва местната олигархия.

В тази връзка Костов акцентира и на операция „Чисти ръце".

По думите му тя е насочена срещу купуването на гласове, срещу хората, които прикриват политическата корупция, срещу незаконно придобитите имоти. Той бе категоричен, че всеки едни сигнал, който бива съобщен чрез медиите трябва да бъде проверен.

Ключовият въпрос, според лидера на ДСБ, е участието на мафията във властта. Видяхме я в СРС-тата, видяхме я в МВР, видяхме кой взима европейските пари, заяви той.

Тези неща трябва да накарат всички партии, които мислят за алтернатива, да се определят, добави Костов. Ако не вземат отношение и не кажат - ние няма да правим това, те ще направят същото, добави той.

По думите му съществуват два основни въпроса пред алтернативата и те са - какво ще прави едно бъдещо правителство и какво се задължава да не прави.

Костов бе категоричен, че корупционните практики трябва да се спрат, за да може да се стигне до ефикасното усвояване на европейските пари.

Необходим е механизъм, който да не позволява управляващите да крадат, категоричен бе той.

Лидерът на ДСБ се обърна и индиректно към държавния глава Георги Първанов. Според него президентът не говори по теми, които са от особена важност за обществото.

Той трябва да поставя социално значими, национални теми, заяви Костов. Хората са ужасени от тази инфлация, а той не говори за това, продължи той. Защо не говори за тези проблеми, попита Костов, и продължи - как е възможно да си социален президент и да не настъпиш институциите за това, което се случва.

Вижте ЕС, добави лидерът на ДСБ, те говорят за инфлацията, за възспиране скока на цените, явно коментирайки срещата на лидерите на ЕС в Брюксел.

Междувременно по телефона в студиото на БТВ се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който също участва в срещата в белгийската столица.

Той заяви, че основните акценти на разговорите там до момента са били как да се преодолее кризата с референдума в Ирландия, цените на горивата и хранителните продукти, както и инфлацията.

Във връзка с казаното от Костов за създаването на устойчива алтернатива на настоящето управление, Борисов заяви, че се надява на съвместна работа с ДСБ, ако по думите му двете партии са искрени в желанието си да махнат тройната коалиция.

Тази крадлива некомпетентна коалиция, която ни направи за смях пред Европа, продължи лидерът на ГЕРБ. По думите му ясен знак за несправянето на управляващите е фактът, че допреди години експерти на ОЛАФ са посещавали България веднъж на няколко мсеца, а сега това се случва на две седмици.