Георги Първанов заяви, че АБВ ще се бори за управление чрез максимално съгласие между различните политически сили. Само така, според него, могат да бъдат създадени дългосрочни стратегии за развитие на страната, които да бъдат следвани, независимо от факта кой е спечелил правото да управлява България.

„Твърдо решени сме да извървим пътя на промяната в българската политика. Искаме да има легитимност при вземане решенията, искаме подкрепа за различна нравственост в политиката." - заяви експрезидентът във Варна.

Формацията му представи пред жители на морския град визията си за излизане от кризата.

По думите на Първанов, първи и основен приоритет за гражданската инициатива е борбата с демографския срив. Тя трябва да бъде базирана на дългосрочна стратегия, изработена чрез национален политически консенсус. В нея трябва да бъдат включени мерки за стимулиране на раждаемостта и подобряване на качеството на живот, базирани на тясно взаимодействие между системите за здравеопазване и социална защита.

Приоритет е и рестартирането на икономиката на страната, която трябва да бъде преориентирана от добив и износ на суровини, към производство на продукти с висока добавена стойност, както и към развитието на сектор енергетика.

АБВ ще заложи на преструктуриране на образователната система. Целта ще бъде прекратяване на порочната практика, средното образование да произвежда неграмотни, а висшето - безработни, посочи още Първанов.

От слоя страна евродепутатът и водач на евролистата на АБВ Ивайло Калфин заяви, че  България се нуждае от национално съгласие и приемственост по ключови за държавата теми.

По време на срещата Калфин отново подчерта позицията си, че политиката в държавата ни е двупосочен процес - от едната страна са гражданите, от другата - управляващите. Но липсва воля за подобрение и от двете страни - от едната стоят неизпълнени обещания, от другата - липса на граждански контрол и обществен натиск. И никой в България няма интерес това да продължава, смята  Ивайло Калфин.